Ovo su najveće zablude o "zdravoj" hrani

Ovo su najveće zablude o "zdravoj" hrani

Foto: Shutterstock, Wikipedia

AMERIČKI Mashable odlučio je pomoći svojim čitateljima u snalaženju s prehrambenim proizvodima.

Napravili su to člankom nazvanim "10 najvećih zabluda o zdravoj hrani, prema nutricionistima", a u njemu su na jednom mjestu odlučili sakupiti sve proizvode koje možda konzumirate, bez da znate da zapravo nisu nimalo dobri za vaše tijelo i zdravlje.

Lukavo reklamiranje često može kupce prevariti da misle da jedu zdravo, iako to uopće nije slučaj, a prema istraživanju Instituta za tehnologiju hrane čak 64 posto ljudi upravo zbog marketinga pokušava zdravije jesti. Ali, opcija je toliko, a tako malo vremena pa je ponekad teško izdvojiti žito od kukolja.

Tri nutricionistkinje stoga su izdvojile 10 proizvoda za koje ljudi najčešće misle da su zdravi, a nisu.

1. Muesli

Ako se niste informirali, s obzirom na to da se mnogi muesli čak i reklamiraju kao hrana koja pogoduje mršavljenju, možda još uvijek mislite da su oni dobri za vas. Ali, nutricionistkinja Jennifer Schonborn kaže: "Ljudi misle da su muesli zdravi jer misle da u njima ima žitarica cjelovitog zrna, a ne misle da unutra najčešće ima hrpa šećera i da se često iskuhavaju u ulju, maslacu ili nekoj drugoj masnoći. Energija koju dobivate je brza i lažna, iz šećera. Najbolji način za dobivanje energije je konzumiranje minimalno prerađene, prirodne hrane bez dodanih šećera".



2. Smoothieji ili voćni sok

"Kad voće pretvarate u sok, uklanjate vlakna zbog čega naglo raste razina šećera i inzulina u krvi", kazala je nutricionistkinja Jennifer Calo. "Cijeđenje više vrsta voća odjednom definitivno je previše fruktoze", poručila je i savjetovala da ljudi radije jedu salate i voćke (s korom ako je moguće) i da unos voća i povrća rasporede kroz čitav dan. "Moj je moto - nemoj piti kalorije", poručila je.

3. Sladoled od obranog mlijeka

Sladoled s manje kalorije ili masti čini se predobro da bi bio istinit. I tako i jest - Calo ih ne preporučuje svojim klijentima zbog količine kemikalija koje se koriste za izradu zamrznutih slastica. Tu su svi oni teško izgovorivi sastojci, ali i umjetni zaslađivači zbog kojih žudimo za još više slatkiša, što zapravo potkopava čitav smisao nisko kaloričnog deserta.

4. Jogurti s okusom

Jedan od prvih proizvoda koje Schonborn zabranjuje svojim klijentima jest jogurt s okusom. Najveći problem i u ovom slučaju predstavljaju dodani šećeri. "To je kao da jedete sladoled koji u sebi ima nekoliko dobrih bakterija", poručila je i savjetovala da umjesto toga konzumirate običan jogurt koji (ako baš želite) možete zasladiti medom i u njega dodati svježe voće - nikad nećete moći dodati šećera koliko ima u kupovnoj varijanti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Piletina u restoranima

Kad razmišljamo o zdravim proteinima, mnogima prvo na pamet pada piletina. Ipak, Schonborn upozorava svoje klijente da bi ta ista piletina, kad ju jedu u restoranima, mogla biti nakrcana kalorijama jer je pripremana u hrpi maslaca i ulja i "obogaćena" solju i vrhnjem. Preporučuje pripremanje piletine kod kuće (ili provjeru kod konobara na koji se način jelo priprema).



6. Energetske pločice

Kad ste u žurbi vjerojatno vam se dogodilo da posegnete za energetskom pločicom. Ali, Calo napominje da se mnoge od njih ne razlikuju od običnih čokoladica i drugih slatkiša. "Često u njima ima čokolade ili premaz od jogurta s gomilom kemikalija i umjetnih zaslađivača. Neke uključuju kukuruzni sirup, umjetne boje, palmino ulje". A čak niti ne sadrže dovoljno minerala i vitamina. Umjesto toga, svježe voće i orašasti plodovi bolja su opcija.

7. Voda s okusom/vitaminska voda

Iako zvuči prilično benigno, i ovdje su još jednom su u pitanju umjetni zaslađivači i kemikalije. Ako vam je dobra stara obična voda dosadna, dodajte u nju malo limuna ili limete.

8. Manje masni maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija poznat je kao dobar izvor proteina, ali i kalorija pa bi neki mogli biti u iskušenju i odabrati opciju s manje masnoća. Nemojte. Prema tvrdnjama Calo, prirodni punomasni maslac od kikirikija je najbolja opcija, budući da u onom manje masnom sigurno ima dodanih šećera kako bi se pojačao okus.



9. Sirup od agave


Na tržištu postoje razne alternativne opcije za zaslađivanje, ali treba biti oprezan. Prema tvrdnjama nutricionistkinje Lauren Thomas, sirup od agave možda će zadovoljiti vašu želju za slatkim, ali to ne znači i da je dobar za vaše zdravlje. I prirodni zaslađivači još uvijek su šećeri s istom količinom kalorija kao i običan šećer i med. "Ako pazite na šećer u krvi i/ili težinu, najbolje je u potpunosti smanjiti unos šećera, čak i prirodne varijante", poručila je.

10. Multi-grain

"Ako je sedam vrsta žitarica zdravo, 12 mora biti još zdravije, zar ne? Ne baš!", poručuje Thomas. Oznaka "multi-grain" na proizvodima označava samo da u tjestenini ili kruhu postoji više različitih zrna. To nema veze s tim koliko je rafinirano brašno koje se u njima koristi, je li bijelo i je li u potpunosti ogoljeno od svih nutrijenata. Umjesto toga tražite oznaku "100 posto cjelovito zrno", što znači da iz namirnice dobivate najviše vlakana i nutrijenata što je moguće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara