Direktor WHO-a: Pandemija nije ni blizu kraja

Direktor WHO-a: Pandemija nije ni blizu kraja
Foto: EPA

GENERALNI direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je danas kako pandemija koronavirusa nije ni blizu kraja i kako neće skoro završiti.

“Ovo nije ni blizu kraja”, rekao je na konferenciji za medije u Ženevi.

Kaže da se širenje virusa ubrzava

“Iako su brojne zemlje napredovale diljem svijeta, pandemija se zapravo širi sve brže. Svi smo u ovome skupa i u tome smo na duge staze. Već smo izgubili jako puno, ali ne smijemo izgubiti nadu”, rekao je.

Tedros je rekao i kako je danas šest mjeseci otkako je WHO primio prve informacije o upali pluća do koje je došlo iz nepoznatih razloga. Kasnije se pokazalo kako se radi o koronavirusu.

“Danas je šest mjeseci od prve prijave virusa, a poklapa se s 10 milijuna slučajeva i 500.000 smrtnih slučajeva”, dodao je. 

Rekao je kako trebamo razmisliti o napretku koji smo postigli i lekcijama koje smo naučili te da se posvetimo tome da napravimo sve da spasimo živote. 

“Prije šest mjeseci nitko ne bi mogao zamisliti da će nam svijet i životi izgledati ovako”, zaključio je.

SAD traži istragu o porijeklu virusa

Čelnik WHO-ovog programa za izvanredna stanja Mike Ryan je rekao da je ostvaren ogroman napredak u nalaženju sigurnog i učinkovitog cjepiva protiv covida-19, ali da još nema jamstva da će ti napori biti uspješni.  

U međuvremenu zemlje se protiv širenja zaraze mogu boriti testiranjem, izoliranjem potvrđenih slučajeva i praćenjem njihovih kontakata, rekao je Ryan. Posebno je istaknuo "sveobuhvatne, ustrajne strategije" Japana, Južne Koreje i Njemačke u borbi protiv zaraze.

WHO ovoga tjedna planira sazvati sastanak kako bi se procijenio napredak u borbi protiv covida-19, rekao je Tedros.

Tedros je rekao i da WHO idućeg tjedna šalje stručnu skupinu za istraživanje izvora novog koronavirusa.

Sjedinjene Države, najglasniji kritičar WHO-a koji je najavio i napuštanje te organizacije, zatražile su istragu o porijeklu koronavirusa. 

Američki predsjednik Donald Trump i državni tajnik Mike Pompeo su ustvrdili da je virus potekao iz laboratorija, iako za to nisu iznijeli dokaze. Kina odlučno odbacuje takve tvrdnje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara