Luksuzni starac ide na aukciju

Tucker 48 jedan je od luksuznih američkih klasika izrađenih poslije drugog svjetskog rata, a svaki od 51 primjerka predstavljao je u ono vrijeme vrhunac tehnologije i dizajna. Među vlasnicima zanimljivog modela bili su i slavni režiseri Francis Ford Coppola i George Lucas, a savršeno restaurirani primjerak 'vatreno' brončane boje naći će se na aukciji sljedećeg mjeseca.

###

Tucker 48 razvio je dizajner i poduzetnik Preston Thomas Tucker koji je svoj projekt opremio 5.5-litrenim, 6-cilindričnim OHV motorom od 166 KS uparenim sa stražnjom osovinom putem 4-brzinskog mjenjača. Osim neovisnog ovjesa, automobil je imao i disk kočnice te vrlo neobičan sigurnosni detalj. Naime, u vrijeme kada sigurnosni pojasevi nisu bili obvezni, imao je vjetrobran koji bi iskočio prilikom sudara. Još jedna zanimljivost je i treće, središnje postavljeno prednje svjetlo koje se okretalo zajedno s kotačima.

Procjenjuje se kako bi model na aukciji mogao postići cijenu od 1.5 milijuna dolara, nešto više nego je bilo ponuđeno za automobil u vlasništvu Georgea Lucasa koji se također svojedobno našao na aukciji, no koji ipak nije bio prodan.

Pročitajte više