VIDEO Samo su dva proizvedena: Upoznajte veličanstveni McLaren F1 LM

Screenshot: YouTube/McLaren 
 
MCLAREN F1 je po mnogima najbolji supersportski automobil svih vremena. Proizvedeno ih je 106, od čega ih je 64 u cestovnoj verziji, a samo dva imaju specijalnu nadogradnju. Ovo je jedan od njih. 
 
O Mclarenu F1 napisani su brojni hvalospjevi, a mnogi ga smatraju životnim postignućem Gordona Murraya, ali i najboljim od svoje vrste. Svojedobno najbrži automobil na svijetu imao je i svoje specijalno izdanje sa LM specifikacijom motora i tzv. downforce paketom karoserijske nadogradnje. Vanjski znak raspoznavanja je fiksno stražnje krilo, a nakon što se sjedne za upravljač i onaj da se BMW-ov V12 dragulj zavrti 1.000 o/min više od standardne izvedbe. Razvija blizu 700 KS, a i danas je na stazi jednostavno nezaustavljiv. 
 
Konkretan primjerak je u vlasništvu novozelanđanina Andrew Bagnall, koji ga u vlasništvu ima više od desetljeća. Iako se vrijednost automobila kreće u desecima milijuna, za razliku od većine drugih kolekcionara Andrew se ne libi izvući automobil na cestu. I to čini barem jednom mjesečno. "Napravljene modifikacije pretvorile su ga iz udobnog cestovnog automobila koji se lako vozi u tvrdu trkaću mašinu za cestu."
 
Andrew u svojoj ergeli ima i McLaren P1, jedan od najmoćnijih hiperautomobila današnjice, no F1 mu je ipak draži. Jednostavno ga obožava i bez obzira na cijenu neće ga prodavati: "Vozio sam puno lijepih automobila i većine njih bi se riješio nakon par godina. Ovaj auto je pak toliko poseban da me ispuni srećom svaki put kad skočim u njega, toliko da bi njegovom prodajom osjetio veliki gubitak", rekao je Andrew..  
 
Podsjetimo, drugi primjerak ovog u svakom detalju posebnog automobila prodan je na aukciji prije nešto više od godinu dana po cijenu od 13,75 milijuna USD. 
 

Pročitajte više