Oprez! Ove vježbe trebaš izbjegavati ako imaš problema s leđima

Foto: Shutterstock
 
SVAKA vježba može biti opasna i uzrokovati bol ako ju radiš krivo, no neke vrste pokreta posebno su loše za tvoja leđa.
 
Ako već imaš problema s leđima, izbjegavaj ove vježbe.
 
Toe touches
 
Ova vježba može biti jako loša za donji dio leđa, pogotovo ako se izvodi bez zagrijavanja. Dodirivanje prstiju dok su leđa i noge u ravnom položaju uzrokuje veliki pritisak na kralježnicu, a može uzrokovati i pretjerano istezanje tetiva i drugih mišića. Ako osjetiš jaku bol koja traje više od nekoliko minuta, prestani vježbati i posjeti doktora.
 
Trbušnjaci
 
Iako su korisni za mišiće jezgre, trbušnjaci mogu uzrokovati veliku bol u leđima. Umjesto trbušnjaka radije odaberi plank.
 
Podizanje nogu
 
Podizanje jedne ili obje noge (Single leg lifts, Double leg raises) može imati negativan učinak na donji dio tvojih leđa. Problem je u tome što u ovoj vježbi treba imati potpuno ravna leđa tijekom cijele izvedbe, a to je puno teže nego što se čini. Ako želiš nastaviti raditi ovu vježbu, probaj leđa držati što ravnijima.
 
Sklekovi
 
Kad se rade krivo, sklekovi su jedna od najgorih vježbi za bolna leđa. Nemoj ih raditi previše odjednom, te se potrudi uvijek imati ravnu kralježnicu, stegnute mišiće jezgre i uvučene laktove.
 
Čučnjevi i iskoraci
 
Ako nemaš snažnu jezgru, čučnjevi i iskoraci mogu biti problem za donji dio leđa. Isprsi se i ispravi leđa, te pripazi da koljena nikad ne idu dalje od nožnih prstiju.

Stražnje povlačenje na lat mašini
 
Ova vježba može ojačati leđne mišiće, no istovremeno biti i vrlo loša za tvoja ramena. Leđa cijelo vrijeme moraju biti ravna, što znači da su ramena pod velikim pritiskom. Ako imaš problema s ramenima, drži se prednjeg povlačenja na lat mašini.
 
Vježbe s girjom
 
Kad pretjeraš, vježbe s girjom mogu biti jako opasne za tvoja leđa. Pobrini se da su ti mišići jezgre snažni, a ako tek počinješ vježbati s girjom, pridruži se grupnom treningu ili vježbaj s osobnim trenerom.
 

Pročitajte više