Spriječi debljanje uzrokovano stresom

Foto: Shutterstock

PUNO stresa može uzrokovati glavobolje, tenzije u mišićima, probavne probleme, probleme sa snom, depresiju, a ponekad i usporava metabolizam.
 
Često je upravo stres zaslužan za debljanje, jer velika količina hormona stresa (kortizola) povećava apetit, želju za brzom hranom i olakšava nakupljanje masnih naslaga na trbuhu. Nedavno istraživanje u Ohiu dokazalo je kako radi stresa sagorijevamo i puno manje kalorija! 
 
Znamo da je u današnje vrijeme teško pobjeći od stresnih situacija, no ako se ne želiš udebljati, drži se nekoliko jednostavnih trikova!
 
OPREZNO BIRAJ MASNOĆE
 
Ako radi stresa tvoje tijelo ne sagorijeva previše masnoća, probaj u prehranu uključiti više zdravih masti. Većina ljudi i tu griješi, pa u salatu dodaju i maslinovo ulje i avokado, ili jedu kokice pripremljene na ulju. Kako bi se održala zdrava ravnoteža, odaberi samo jednu namirnicu bogatu mastima u svakom jelu. Npr. ako želiš avokado u salati, zelenje začini jabučnim octom, a ne maslinovim uljem.

PRILAGODI VELIČINU PORCIJA
 
Postoji šansa da tijelo radi stresa ne sagorijeva dovoljno kalorija nakon jela, pa je dobro rješenje prilagoditi veličinu porcija tako da ne jedeš količinski manje, ali unosiš manje kalorija. Npr. jedeš li jednu i pol šalicu miješanog povrća s pola šalice smeđe riže umjesto da pojedeš po jednu šalicu svega, unijet ćeš 60-75 kalorija manje. Ili umjesto 1 šalice kvinoje pomiješaj pola šalice kvinoje i pola šalice špinata. Tako ćeš pojesti oko 100 kalorija manje. 
 
UBRZAJ METABOLIZAM
 
Određene namirnice mogu ubrzati metabolizam, pa ih nastoj svakodnevno koristiti u prehrani. Probaj ljute papričice koje će ujedno i smanjiti kolesterol. Osim papričica, metabolizam će ubrzati i zeleni čaj, kava, maline, brokula, cvjetača, prokulice i hladna voda.
 
DIŠI PRIJE JELA
 
Dišemo bez da o tome razmišljamo, no jedno španjolsko istraživanje pokazalo je kako opušteno, kontrolirano disanje učinkovito smanjuje razinu kortizola. Prije svakog jela nekoliko minuta diši duboko i polako kako bi se smanjila napetost u tijelu i očistile misli.

NAKON JELA - PROŠEĆI
 
15-minutna šetnja nakon obroka regulirat će razinu šećera u krvi, pa ju probaj što češće prakticirati. Ne brini, kad nemaš 15 minuta vremena, poslužit će i kratka šetnja od 5 minuta. Kretanje na svježem zraku riješit će te stresa i ubrzati metabolizam.

Pročitajte više