Što jesti, kako vježbati... Fitness trener Marcel de Privitellio odgovara na vaša pitanja!

Foto: Danijel Galić

NA NAŠU mail adresu svakodnevno stižu brojna pitanja vezana za prehranu, mršavljenje i vježbanje!
 
Fitness trener Marcel de Privitellio odgovara na sve što te zanima, a ukoliko imaš pitanje ili trebaš savjet, javi nam na mail fit@index.hr s naslovom "Index Fit pitanja"!
 

Pitanje

Da li preporučujete da se poslije treninga popijem whey sa dekstrozom i koja bi količina dekstroze bila dovoljna na 90 kg mase? Radi se o DM-ovoj dekstrozi. Unaprijed hvala!

Odgovor

Je li uopće potrebno unijeti brze ugljikohidrate poslije treninga i u kojoj količini ovisi o nekoliko faktora; vrsti aktivnosti, trajanju treninga, posljednjem obroku prije treninga, ukupnom unosu ugljikohidrata itd. Pretpostavit ću da se radi o treningu snage i jakosti u teretani- treningu s utezima u trajanju od 45-90 minuta. Ako nemaš dva treninga na dan, jedeš puno ugljikohidrata (350-450 dnevno), i zadnji obrok prije treninga pojedeš barem 3-4 sata prije, ne moraš nužno piti dekstrozu odmah po završetku treninga. U suprotnome dovoljno je unijeti 50-120 g dekstroze kako bi se zalihe glikogena popunile.

Pitanje

Pozdrav, visok sam 175 cm i imam 80 kg. Ne muče me kilogrami već opseg trbuha, koji mi je 98 cm, a najgore od svega je što nemam masnih naslaga. Radim puno vježbi za trbuh koje nalazim po netu, radim nešto  s utezima i kardio vježbe ali nikako ne mogu smanjiti opseg trbuha. Molim neki savjet kako smanjiti opseg trbuha, koje vježbe raditi i sl. Hvala


Odgovor

Prema mjerama koje si napisao pretpostavljam da imaš još nešto masnih naslaga koje možeš skinuti kako bi smanjio opseg struka, u suprotnome imaš jako puno mišićne mase. U svakom slučaju, ako zaista imaš jako mali postotak masnog tkiva a struk mjeri toliko, bojim se da njegov opseg ne možeš smanjiti. Naime, širina struka ovisi i o građi kostiju koja je genetski predodređena. Takva građa najviše priliči "endomorfu" koji imaju široke kukove. Ono što možeš napraviti jest vizualno suziti struk tako da izgradiš nešto veću mišićnu masu na leđima i ramenima. Širi deltoidi i latissimus dorsi stvorit će V oblik i tako će struk izgledati uže.

Pitanje

Pozdrav. Imam 33 godine, trčim 3-4 puta tjedno...od prošlog tjedna sam počeo primjenjivati hiit trening (trčanje). Koje vježbe raditi za donji dio trbušnjaka?

Odgovor

Ukoliko se pitanje slučajno odnosi na vježbe za skidanje sala sa donjeg dijela trbuha, moram ti reći da takve ne postoje. Hiit trening s kojim si počeo je taj koji će, uz adekvatnu prehranu, topiti masti s cijelog tijela. Vježbe za ciljani gubitak masti s određenog dijela tijela ne postoje. Neke jako dobre vježbe koje više aktiviraju donji dio trbuha su:


-viseće podizanje nogu

-obrnuti trbušnjaci

-sklopke

-povlačenje nogu na sajli 

Pitanje

Pozdrav! Imam 22 godine i bavim se sportom koji zahtjeva trčanje po šumi (staze od 5km do 15km), znači konstantno mijenjanje brzine ovisno o terenu. Trenutno svako jutro trčim oko 4.5km.
Želio bih povećati brzinu trčanja i kondiciju. Koji trening bi bio najbolji za početak te dali je potrebno raditi dva treninga dnevno (ujutro-predvečer)?

Odgovor

U početku odvoji trening aerobne izdržljivosti i trening brzine. Kasnije uvijek možeš ubaciti intervale sprinteva unutar svog aerobnog ekstezivnog treninga. Najbolje bi bilo kada bi trčao u šumi, po istom terenu kao i na natjecanju/treningu svog sporta. Za početak 2-3 puta tjedno napravi aerobni trening izdržljivosti koji ćeš raditi u zoni od 70-80% maksimalne frekvencije srca. Trči onu dionicu za koju se želiš pripremiti; ako je to 15 km, onda neka to bude 15 km. Ukoliko ne možeš trčati svih 15 km, onda napravi aktivni odmor- hodaj koliko je potrebno da se odmoriš pa nastavi s trčanjem, važno je da dionicu odradiš do kraja. Za brzinu kombiniraj kratke intervalne treninge sprinta; na primjer 20 sekundi sprint, 10 sekundi odmor, u trajanju od 8 rundi, i treninge maksimalnog primitka kisika; 4 intervala od 5 minuta trčanja na 90-95% maksimalne frekvencije srca sa pauzama od 2-4 minute. Kasnije, što više napreduješ,  je važno imati plan i periodizaciju kondicijskih treninga za sportsku izvedbu za koju se pripremaš, ovisno o tvojim trenutnim sposobnostima.

 

Pročitajte više