Trapez - "moćni" mišić

Foto: Shutterstock

TRAPEZIUS je mišić koji svojim vizualnim identitetom ostavlja dojam moći, to jest s dobro razvijenim trapezoidnim mišićem čak i u slučajevima kada je ostatak tijela prosječan - vi ćete izgledati moćno. Dojam toga proizlazi iz naše podsvijesti gdje moćni trapez štititi glavu od udaraca i naglih pokreta, prvenstveno štiteći  vrat. Promatramo li sportaše iz kategorije borilačkih sportova, prvo što ćemo primijetiti je upravo trapez.

Trapez kao takav ne bi trebalo nikako stavljati u isti koš s ramenima. On je sastavni dio leđnih mišića i u samom treningu trebali bi ga stavljati u isti koš s leđima. Njegov početak kreće iz sredine leđa te završava sve do vrata. Trapez kao takav je mišić koji drži cervikalni i torakalni dio kralježnice, tj.  gornji i srednji dio kralježnice. Odgovoran je za držanje kralježnice u ravnom položaju. U slučaju nerazvijenosti  u odnosu na ostale mišiće može doći do raznih deformacija kralježnice poput skolioze ili kifoze. U oba slučajeva simetrija i proporcionalni razvoj mišića je vrlo bitan, pogotovo trapeza.
 
Gledajući u smislu treninga i proporcija tijela, populaciju možemo podijeliti u dvije skupine: prva skupina ima uske klavikule (ključne kosti) i samim time vrlo lako se svaki centimetar mesa na trapezu vizualno više ističe, dok druga skupina ima široke klavikule (ključne kosti) i samim time svaki centimetar mesa na trapezu nije pretjerano istaknut.
 
Populacija sa genetski širokim ramenima će naići na probleme prilikom isticanja trapeza. Njihovo rješenje vidim u stvaranju posebnog treninga za trapez. Budući da je reakcija na trening solidna kako kod onih s uskim ramenima, tako i širokih, isti nije toliko usmjeren na promjene vježbi ili načina treniranja. Jednostavno rečeno, oni sa širokim ramenima trebaju ubaciti ili dodatni trening za trapez u svoj program ili dodati par serija više u trening nego što bi to imali po programu. 
 
Trapez jako dobro reagira na vanjske podražaje, kao što je to primjetno u treningu boksača ili MMA boraca, nema toliko dizačkih treninga za trapez, koliko je njihov rast došao usporedno s pozicijom velikih napora prilikom kojih se zadaju udarci. Zbog toga trapez reagira na nešto veće težine nego što bismo očekivali od njegove veličine. Dobitak gornjeg dijela trapeza je dosta povezan s tehnikom samog pokreta.
 
Uglavnom, kratko zadržavanje u gornjem dijelu pokreta će puno više pomoći nego u brzom postizanju broja ponavljanja. Koncentrirani pokreti, duže ponavljanje s većom težinom i kod trapeza ne možete pogriješiti, pogotovo ako govorimo o onom gornjem dijelu trapeza koji se ističe, ne samo gledajući s leđa nego i od naprijed. U toj cijeloj priči koliko god im odmogla loša genetika klavikula, vježbači takve konstrukcije će u pravilu uvijek imati puno razvijeniji trapez. Riječ razvijeniji bih zamijenio riječju "istaknutiji" iz gore navedenih razloga.
 
Što se tiče pitanja srednjeg i donjeg dijela trapeza kojeg vizualno vidimo samo s leđa; taj dio ako želite razviti prvenstveno u treningu leđa morate prilagoditi tehniku veslanja. U tom slučaju kompletno naginjanje tijela do 90 posto usporedno s površinom tla nije toliko efikasno koliko kut od 45 stupnjeva gornjeg dijela tijela u usporedbi s površinom tla. U tom slučaju manje će opterećenje ići na donji dio leđa i latissimus dorsi (latovi), a puno više ćemo izolirati kompletni trapez. Uz to laktovi što je više moguće uz tijelo i vući nadlakticama koliko je god moguće leđa prema iza. 
 
Dobro razvijen srednji i donji dio trapeza će vam uz svoj vizualni identitet dati i dodatnu snagu prilikom izvođenja vježbi za prsa ,samim time i prsa će se bolje razvijati. Stvar je u tome da trapez prilikom izvođenja vježbi za prsa sudjeluje u mjeri u kojoj niste ni mislili da sudjeluje. Potisak prsa dolazi prvenstveno iz tog prvog trzaja koji dolazi od leđa ,to jest trapeza. Jak trapez, u velikoj mjeri može pomoći ako imate zaostale prsne mišiće.
 
Uglavnom trapez je mišić koji je nekima vizualno vrlo zanimljiv i daje dojam moći dok drugi će reći da kvari proporcije. Moje mišljenje je da je to individualna stvar koja ovisi prvenstveno o vašoj genetici. 
 
Populacija s uskim klavikulama svakako treba pripazi da ne pretjera u intenzitetu treninga trapeza koliko recimo u razvoju srednjeg ramena. Populaciji sa širokim klavikulama bih preporučio da više pažnje obrate na reljefu samih leđa nego na njihovoj širini i da ubace dodatni trening za trapez u tjednu ili isključivo naprave program gdje će ubaciti dodatnih ako treba i 50 posto serija više za taj mišić. 
 
Sve u svemu trapez nije velika problematika koliko znaju neki mišići biti, ali opet uz loš trening i on može dobrano izostani. Nemojte ga zapostavljati, trenirajte ga pravilno i koncentrirano i vizualno će vam u velikoj mjeri pomoći oko vaših proporcija ,ali ne samo to nego i u samom držanju tijela jer je jedan od bitnijih stavki za zdravlje kralježnice!

Izvor: building-body.com

Pročitajte više