Bilo koja aktivnost, čak i spavanje, zdravija je za srce od sjedenja, kaže studija

Foto: Unsplash

Nova studija European Heart Journala otkrila je da dugotrajno sjedenje može biti štetnije za zdravlje srca nego spavanje. Izvješće objavljeno 10. studenoga pokazalo je da su tjelesna neaktivnost i nedovoljna količina sna čimbenici rizika za razvoj kardiometaboličke bolesti.

Istraživači sa Sveučilišta College London i Sveučilišta u Sydneyju proučavali su šest različitih studija koje su analizirale 15.000 ljudi iz pet zemalja te kako aktivnosti koje obavljaju tijekom 24 sata utječu na zdravlje srca. Zatim su napravili popis ponašanja koja su bila najkorisnija za srce, kao i onih koja su bila najmanje korisna.

Otkrili su da je umjereno intenzivna aktivnost, poput trčanja ili penjanja uz stepenice, najkorisnija za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, nakon čega slijede laganije aktivnosti poput stajanja ili spavanja.

"Najkorisnija promjena koju smo primijetili bila je zamjena sjedenja umjerenom do intenzivnom aktivnošću, poput trčanja, hodanja ili penjanja po stepenicama. To znači da možete odabrati bilo što što ubrzava otkucaje srca i tjera vas da brže dišete, čak i samo na minutu ili dvije", izjavila je dr. Jo Blodgett za US News & World Report.

Dodala je da je najvažniji zaključak studije da "čak i male promjene mogu imati pozitivan učinak na zdravlje srca".

U izvješću se navodi da bi zamjena trideset minuta sjedenja spavanjem, stajanjem, laganom tjelesnom aktivnošću ili umjereno snažnom tjelesnom aktivnošću mogla smanjiti indeks tjelesne mase osobe (BMI).

"Ova studija pokazuje da zamjena nekoliko minuta sjedenja s nekoliko minuta umjerene aktivnosti može poboljšati vaš BMI, kolesterol i veličinu struka", izjavio je James Leiper iz British Heart Foundationa.

Također je primijetio da su pauze između aktivnosti, normalnih životnih rutina poput "hodanja dok razgovarate na telefon" ili "postavljanja alarma za ustajanje svakih sat vremena" dobar način da se "počne graditi aktivnost i prijeđe na zdraviji, aktivniji način života".

Pročitajte više