Dijetetičari savjetuju kako pomoći tijelu da što bolje apsorbira vitamin D

Foto: Shutterstock

POSLJEDNJIH godina nedostatak vitamina D došao je u središte pozornosti jer je iznimno čest - čak i u dijelovima svijeta s obiljem sunca, prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrition Bulletin. Od početka pandemije o tome se puno češće raspravlja, zahvaljujući ulozi vitamina D u imunitetu.

Kako možemo osigurati apsorpciju vitamina D

Iako tijelo može proizvesti vlastiti vitamin D iz sunčeve svjetlosti, istraživanje iz 2018. u časopisu Nutrition Reviews objasnilo je da naš probavni trakt može upiti i vitamin D koji unosimo prehranom i dodacima prehrani. Evo kako možete pomoći crijevima da odrade posao.

Uzmite suplement D3

Postoje dva oblika vitamina D dostupna u obliku dodataka: D2 i D3. "Iako se oba dobro apsorbiraju u crijevnom traktu zdravih ljudi, čini se da je D3 bolji u povećanju razine u krvi, prema istraživanju", kaže dr. Melina B. Jampolis.

Dakako, savjetujte se s liječnikom prije nego što odlučite uzimati bilo kakve suplemente.

Neka vitamin D bude dio vašeg najvećeg obroka u danu

Studija koju je provela klinika Cleveland utvrdila je da su ljudi koji su uzimali vitamin D uz najveći dnevni obrok bolje apsorbirali hranjive tvari, što je dovelo do prosječnog povećanja razine od 50 posto tijekom tri mjeseca.

Uzimajte vitamin D uz zdravu masnoću

Vitamin D je topiv u mastima, što znači da će vaše tijelo učinkovitije apsorbirati hranjivu tvar s izvorom masti. Studija iz 2015. objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics otkrila je da masnoća pomaže našem tijelu da apsorbira čak 32 posto više vitamina D.

Konzumirajte hranu obogaćenu vitaminom D

Malo je namirnica prirodno bogato vitaminom D, a većina dolazi iz životinjskih izvora. No hrana obogaćena vitaminom D je široko dostupna, uključujući sokove, mlijeko i žitarice.

Optimizirajte svoj mikrobiom

Zdravlje crijeva ključno je za apsorpciju hranjivih tvari, zbog čega stanja poput Crohnove bolesti mogu utjecati na razinu vitamina D. Stanje mikrobioma crijeva (ravnoteža dobrih i loših bakterija) utječe na to koliko dobro obavlja ovu i druge funkcije.

Puno čimbenika utječe na zdravlje mikrobioma, poput genetike, životnih navika i razine stresa. No dodaci koji se nazivaju probiotici mogu pomoći nahraniti dobre bakterije u crijevima - a studija iz 2021. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da kad se uzimaju zajedno, probiotici pomažu u povećanju razine vitamina D.

Pročitajte više