Dijetetičarka: Četiri zdravstvene dobrobiti jedenja namirnica bogatih zdravim mastima

Foto: Pexels

ZDRAVE masti, poput mononezasićenih i polinezasićenih, važan su dio prehrane koji se ne bi trebao zanemarivati. Ove zdrave masti nalaze se u namirnicama poput masne ribe (losos), maslinovog ulja, orašastih plodova i avokada. Trebalo bi ih često jesti, a dijetetičarka Lauren Manaker otkrila je i nekoliko dobrobiti redovitog konzumiranja zdravih masti.

Poboljšanje zdravlja srca

Uključivanje zdravih masti u prehranu važno je za očuvanje zdravlja srca. Zdrave masti, uključujući mononezasićene i polinezasićene masti, pomažu u snižavanju razine lošeg kolesterola. "Kada je loš kolesterol povišen, može dovesti do ateroskleroze, stanja koje može izazvati srčani i moždani udar", tvrdi dijetetičarka.

Pozitivan utjecaj na rad mozga

Zdrave masti, posebice omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi, orašastim plodovima i sjemenkama, igraju ključnu ulogu u zdravlju mozga i kognitivnom funkcioniranju, prenosi "Eat This, Not That".

"Te su masti bitne komponente strukture mozga koje pridonose fleksibilnosti i cjelovitosti staničnih membrana. Ova fleksibilnost omogućuje bolju komunikaciju između neurona, poboljšavajući pamćenje, učenje i cjelokupnu funkcionalnost mozga", ističe Manaker.

Bolja kontrola tjelesne težine

Zdrave masti pomažu i u kontroli tjelesne težine, prvenstveno potičući osjećaj sitosti, što može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija. Dijetetičarka tvrdi: "Hrana bogata ovim masnoćama ima veću vrijednost za sitost, što pomaže da ostanete siti dulje vrijeme. Ovaj osjećaj sitosti može spriječiti prejedanje i nepotrebne grickalice, što je bitno za održavanje zdrave težine."

Podrška za imunološki sustav

Jedenje zdravih masti podržava zdravlje imuniteta. "Ove masti doprinose cjelovitosti staničnih membrana u cijelom tijelu, uključujući imunološke stanice. Ovaj strukturni integritet neophodan je za omogućavanje imunološkim stanicama da učinkovito komuniciraju i reagiraju na invaziju patogena, čime se jačaju tjelesni obrambeni mehanizmi", objašnjava Manaker.

Dodaje da "omega-3 masne kiseline sadrže protuupalna svojstva koja pomažu jačanju imunološkog sustava".

Pročitajte više