Dizanjem utega smanjujete rizik od raka debelog crijeva, tvrdi studija

Foto: 123RF

TRENING snage s dizanjem utega jedan je od najboljih načina za potrošnju kalorija, no on pomaže i zdravlju srca, općem osjećaju zadovoljstva i ravnoteži tijela, a kako su nedavno utvrdili stručnjaci, i smanjenju rizika od raka debelog crijeva za 25 posto.

Istraživači su na uzorku od 560 tisuća ispitanika u dobi od 50 do 71 godine otkrili da oni koji su dizali utege, imaju 25 posto niži rizik da obole od te vrste raka, za razliku od onih koji ih nisu dizali.

Prema njihovim rezultatima, dizanje utega također ima zaštitni učinak i protiv raka bubrega. To može biti zato što trening snage može pomoći pri održavanju normalne razine šećera u krvi. To je važno jer je druga studija pokazala povezanost između visoke koncentracije šećera u krvi s rakom debelog crijeva.

Studije pokazuju da dizanje utega ima blagotvoran učinak na povećanje gustoće kostiju, odnosno služi kao prevencija od osteoporoze. To je osobito važno za žene koje nakon menopauze u velikom postotku imaju problema sa smanjivanjem koštane mase.

Jedan od najčešćih uzroka padova i lomova kostiju je gubitak ravnoteže. Upravo je podizanje utega i održavanje ravnoteže pri tome jedan od najboljih načina za jačanje osjećaja ravnoteže, čime se smanjuje rizik i od frakture kostiju, stoji u istraživanju.

Pročitajte više