Doktori otkrili što moramo raditi ako želimo smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Foto: Shutterstock

RAK debelog crijeva sve je češći, osobito među mlađim odraslim osobama. Stope raka debelog crijeva rastu među mlađima od 50 od 1990-ih, dok među starijima padaju.

Liječnici koji liječe rak debelog crijeva kažu da je najgora stvar koju možete učiniti je odustati od programa probira raka debelog crijeva, osobito ako imate obiteljsku povijest bolesti ili primijetite bilo što neobično s probavom, poput krvi u stolici.

"Iako se stopa pregleda kolonoskopom povećala tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, i dalje mnogo ljudi preskače preventivne preglede. Kada se abnormalna izraslina u debelom crijevu, poznata kao polip, potpuno ukloni tijekom kolonoskopije, ne može prijeći u rak", rekao je kolorektalni kirurg dr. Paul Johnson.

Jedan od najvećih čimbenika rizika za razvoj raka debelog crijeva je dob, a većina slučajeva se dijagnosticira nakon 45. godine života. Čimbenici rizika raka debelog crijeva mogu se razlikovati od bolesnika do bolesnika. Neke stvari ne mogu se kontrolirati, poput genetike, dobi ili obiteljske povijesti, ali možemo utjecati na način života, prehranu i tjelovježbu.

"Neaktivnost, pretilost i pušenje mogu povećati rizik od raka debelog crijeva i drugih zdravstvenih problema, a još jedan faktor koji povećava rizik je alkohol", tvrdi kolorektalni kirurg William E. Wise.

Što se tiče onoga što jedemo, rizik povećavaju govedina, pržena hrana, svinjetina, prerađeno meso, rafinirane žitarice i šećer.

Koji su simptomi raka debelog crijeva?

"Rak debelog crijeva često je tiha bolest, što znači da ne znate da ga imate sve dok se simptomi ne pojave u kasnim fazama", napominje dr. Jacquelyn Charbel i ističe da je to razlog zbog kojeg je jako važno ići na redovite preglede.

Neki simptomi koji mogu ukazivati na rak debelog crijeva su nadutost, bolovi u trbuhu, anemija, krv u stolici, smanjen apetit, umor, rektalno krvarenje i nenamjeran gubitak težine.

Rizik od razvoja raka možemo smanjiti rutinskim pregledima, ali i izbjegavanjem prerađene hrane, konzumacijom raznovrsnog voća i povrća i hrane bogate vlaknima, redovitim vježbanjem, ograničenjem konzumacije alkohola i prestankom pušenja.

Što je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva?

U Republici Hrvatskoj se od 2008. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Ministarstvo zdravlja nastavlja s provedbom ovog programa s ciljem što ranijeg otkrivanje raka debelog crijeva testiranjem stolice na prisutnost golim okom nevidljive krvi (okultno krvarenje). Svi građani nakon 50. godine dobit će poziv za nacionalni program. Nakon što pošaljete suglasnost, bit će vam poslana kuverta s test-kartonom za nanošenje uzoraka stolice.

Pročitajte više