Fanovi keto dijete, žao nam je, ali vjerojatno niste u stanju ketoze

Foto: 123RF

KETO dijeta je zahtjevna. Ako nije, vjerojatno je ne provodite kako treba. 

Keto dijetu mnogi prozivaju čudesnom – jedete koliko poželite masti, važno je samo izbaciti ugljikohidrate. Njome su oduševljene slavne face poput Halle Berry, Kourtney Kardashian i Jenne Jameson, a isprobale su je i domaće kao što je Ella Dvornik

Ali ketogena dijeta nikad nije trebala biti zabavna. Trebala je liječiti teške oblike epilepsije, piše Popular Science. Taj medicinski tretman trebao se primjenjivati samo pod nadzorom obučenih nutricionista i liječnika. Profesionalci su trebali nadzirati pacijente zbog potencijalnih problema i osigurati da su u ketozi – metaboličkom stanju u kojem tijelo prestaje koristiti glukozu kao izvor energije te je zamjenjuje tjelesnom masti. 

„Dovesti tijelo odrasle osobe u ketozu nije jednostavno“, kaže Teresa Fung, profesorica nutricionizma na Sveučilištu Simmons. 

„Zato se keto dijeta koristi kao tretman liječenja epilepsije kod djece ili dojenčadi, jer je to lakše“, dodaje. 

Djeca brzo rastu, pojašnjava Fung, pa se njihova upotreba hrane kao goriva razlikuje od načina na koji je koriste odrasli. 

„Keto dijetu nije jednostavno održavati, ona nije ukusna“, ističe dijetetičarka i prehrambena savjetnica Andrea Giancoli.

Unijeti 80 do 90 posto kalorija samo iz masti, što je potrebno da se zadovolje uvjeti keto dijete, vrlo je teško. To uključuje jedenje puno teške, a ne baš raznolike hrane. Dopušteno je samo 10 do 15 grama ugljikohidrata dnevno, iako mnogi tvrde i 20 do 30, koliko sadrži samo jedna banana. 

No prekoračiti unos ugljikohidrata nije toliki problem koliko proteina. Keto dijeta ograničava vaš unos proteina. 

„Ako jedete puno proteina, razgrađujete ih u ugljikohidrate“, pojašnjava Giancoli. 

„Vaše tijelo je u ketozi i bez ugljikohidrata počinje razgrađivati aminokiseline u proteinima kako bi stvorilo glukozu. Glukoza je primarni izvor goriva ljudskog tijela. Previše glukoze škodi, ali ipak je potrebna za normalnu funkciju stanica.“

Smisao keto dijete je prisiliti tijelo da iscrpi zalihe glukoze kako bi koristilo masnoće kao izvor goriva. No tijelo to ne želi jer to znači da gladuje. Naime, čak i ako ne osjećate glad, vašem tijelu nedostaje jedan od ključnih makronutrijenata. 

„Kad gladujete, u tijelu se razgrađuju mišići“, upozorila je Giancoli i istaknula da je problem što tijelo ne može dugoročno izdržati bez proteina. Oni su potrebni mišićima, grade kosu i nokte te sudjeluju u proizvodnji hormona. 

Zbog toga oboljeli od epilepsije dobivaju propisanu dijetu od nutricionista. Ako tijelo ne dovedete u pravo stanje ketoze, riskirate unos ogromne količine masnoća, potencijalno i puno zasićenih masti ako jedete životinjsko meso, bez ikakvih učinaka ketoze koja sagorijeva masnoću.

„Za mene kao nutricionisticu je ta dijeta prilično zastrašujuća“, tvrdi Fung. 

Naravno, i sama ketoza nosi određene rizike. Cirkulirajuća ketonska tijela čine vašu krv previše kiselom, a tijelo počinje crpiti kalcij iz kostiju. Malo je studija koje su provedene na zdravim odraslim osobama, ali među djecom s epilepsijom koja su bila na keto dijeti utvrđena je povećana demineralizacija kostiju i visoka razina kalcija u krvi.

Visok udio masti u prehrani može povećati razinu kolesterola i pridonijeti razvoju kardiovaskularnih bolesti. Bez vlakana iz cjelovitih žitarica i voća vjerojatno je da ćete imati zatvor i druge probavne tegobe. 

Osim Giancoli i Fung, mnogi drugi stručnjaci izražavaju ozbiljnu zabrinutost za ljude koji dugoročno provode keto dijetu. Iako možda gubite kilograme, većina ih vrati kada odustanu od dijete. Upravo je to neželjeni jo-jo efekt koji svi žele izbjeći. Zato je važno promijeniti navike i jesti sve, ali u umjerenim količinama, te se redovito baviti tjelesnom aktivnošću.

Pročitajte više