Je li zdravo kombinirati keto dijetu i povremeni post? Evo što kažu stručnjaci

Foto: 123RF

PODIGNITE ruku ako ste čuli za keto dijetu i/ili povremeni post. Riječ je o dvije najpopularnije dijete na svijetu i nije rijetkost da slavni izjavljuju da kombiniraju jednu i drugu. No mnogi se pitaju je li uopće zdravo kombinirati te dvije stvari.

Za početak, što je keto dijeta?

Ova dijeta se temelji na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu masti, a ima veliki broj poklonika koji se zaklinju na njezine pozitivne učinke, poput povećane energije, čišće kože, smanjene želje za šećerom i brzog gubitka kilograma.

Što je povremeni post?

Povremeni post uključuje ograničavanje vremenskog okvira tijekom kojeg je dopušteno jesti u danu. Budući da ograničava unos kalorija i pomaže u suzbijanju žudnje za šećerom, dokazano je učinkovit alat za mršavljenje.

Mogu li se kombinirati ove dvije dijete?

Mogu, ali ne bi trebale. Ne postoje istraživanja o kombinaciji obje dijete pa stručnjaci nisu sigurni kako će tijelo reagirati ako ih prakticirate u isto vrijeme.

"Sama keto dijete je vrlo ograničavajuća te treba paziti da ne zaboravite na nužne vitamine, minerale ili druge nutrijente, a u kombinaciji s povremenim postom to je teško", smatra Mark Sherwood s Instituta za funkcionalnu medicinu Tulsa.

Drugo, kombinacija dvije dijete može biti vrlo stresna za tijelo.

"Jako ograničavate tijelo i može doći do neravnoteže hormona", dodaje dijetetičarka Alicia Galvin.

Zaključak stručnjaka je da ne bi trebalo kombinirati ove dvije dijete, a prednost daju povremenom postu, koji je manje rizičan za organizam. Keto dijeta se ne preporučuje osobama koje imaju dijagnosticiran dijabetes tip 1 ili tip 2. Također, može izazvati mnoge nuspojave kao što su glavobolja, vrtoglavica, mučnine, suhoća usta, magljenje vida, loš zadah i druge.

Pročitajte više