Jednoručni utezi, kugle i medicinke: Mogu li vam donijeti korist?

Foto: 123rf

JEDNORUČNI utezi



Jednoručni utezi prvenstveno se ogledaju u činjenici postojanja različitih težina utega koje su pogone za primjenu tijekom izvedbe vježbi  na način da stvaraju mogućnosti za promjenu u razvoju većeg broja dimenzija jakosti i snage.

Primjenom jednoručnih utega može se utjecati na brzinsku i eksplozivnu snagu, ali također i na repetitivnu te maksimalnu jakost pojedinih dijelova tijela.

Prilikom izvođenja vježbe brzim tempom ponavljanja s utezima male težine utječe se na efekte na području brzinske snage, dok primjena nešto većih težina utega je je pogodna za stvaranje efekata na području eksplozivne snage.

Velik broj ponavljanja uz odgovarajući tempo izvedbe vježbi omogućuje efekte na području repetitivne snage.

Primjenom velikih i najvećih težina jednoručnih utega u standardnom ili varijabilnom režimu izvođenja vježbi utječu na efekte koji se pojavljuju na području maksimalne jakosti, odnosno snage, pojedinih mišića i mišićnih skupina.
 
Kugle i medicinke



U kondicijskoj pripremi sportaša vrlo pogodna trenažna pomagala kugle su i medicinke.
 
U praksi se najčešće primjenjuju kugle za atletska bacanja čija težina se kreće od 4 do 7,25 kg.

S druge strane, medicinske lopte teže od 1 do 5 kg.

Težina kugle i medicinke mora biti primjerena jakosti i snazi sportaša koji se njima koristi. Jednostavnije rečeno, težina mora biti tolika da ne naruši pravilnost izvedbe kretanja te da se pravilno i bez rizika opterećuje lokomotorni sustav. 
 
Za primjenu kugli i medicinki u treningu postoje dva razloga:
 
1. razlog odnosi se na razvoj eksplozivne snage tipa bacanja, gdje se kugla i medicinka bacaju na različite načine u dalj i/ili u vis;
 
2. razlog odnosi se na manipulativne vježbe koje se primjenjuju u uvodno - pripremnom dijelu treninga, a osobito sa svrhom globalne pripreme pojedinih dijelova tijela. 
 
Prilikom primjene kugle ili medicinke u cilju utjecaja na specifičnu snagu izbačaja treba biti vrlo oprezan, odnosno broj bacanja i težina kugle ili medicinke tijekom jednog treninga moraju biti pažljivo dozirani iz razloga što svako forsiranje bacanja može izazvati ozljedu ramena ili lakta. 
 

 

Pročitajte više