Jutarnje navike koje mogu pomoći u mršavljenju i skidanju kilograma

Foto: Shutterstock

REDOVITO kontroliranje težine, dovoljna količina sna, nošenje unaprijed pripremljenih obroka na posao i kontroliranje namirnica koje unosite u svoje tijelo samo su neke od navika koje biste trebali uvrstiti u svoju dnevnu rutinu, savjetuju stručnjaci.

Kako donosi Star Health, postoje određene jutarnje navike koje bi svaka osoba trebala usvojiti kako bi održala zdravlje na zavidnoj razini, ali to nisu sve prednosti. Naime, istraživanja su pokazala da ove navike pomažu kod mršavljenja, skidanja neželjenih kilograma, ubrzavanja metabolizma te jačanja imuniteta.

Redovito vaganje

Rezultat vaganja koji vam pokazuje od samog jutra točniji je nego kad se važemo tijekom dana ili navečer prije spavanja. Taj vizualni podsjetnik na vašu pravu težinu, objašnjavaju stručnjaci, može vam itekako pomoći da se držite predviđenog plana prehrane ostatak dana.

Doručak bogat proteinima

Doručak se s razlogom smatra najvažnijim obrokom u danu, a kada konzumirate obrok koji je nutritivno bogat i zdrav, to vam itekako može pomoći u stvaranju zdravih navika za ostatak dana. Naime, doručak bogat proteinima pomoći će u suzbijanju gladi, ali i želje za nezdravim namirnicama kasnije u danu, a isto tako pomaže i pri mršavljenju.

Razlog je taj što proteini daju dulji osjećaj sitosti u odnosu na ugljikohidrate pa ih tijelo teže pohranjuje kao masnoće. Još jedna prednost proteina je što tijelo troši više kalorija da ih razgradi. Nutricionisti preporučuju da doručkujete jaja na tostu od cjelovitih žitarica ili ukusan smoothie od grčkog jogurta s maslacem od kikirikija i bobičastim voćem.

Pijte vodu

Mislimo kako nije potrebno dodatno naglašavati vodu i njezinu ulogu pri mršavljenju. Naime, jedna ili dvije čaše obične vode prije doručka mogu vam pomoći da ubrzate metabolizam i skinete neželjene kilograme. Voda u sebi ne sadrži kalorije, ali zato dobro napuni želudac pa nećete pojesti preobilan doručak niti nakon jela biti željni nezdravih grickalica.

Vježbajte prije doručka

Stručnjaci preporučuju da svoju tjelovježbu odradite prije doručka, ali s naglaskom da vodite računa o tome da trening nije prenaporan, već se radi o umjerenoj tjelesnoj aktivnosti. Vježbanje na prazan želudac navodno pomaže u postizanju boljih rezultata vježbanja, dok znojenje prije doručka pomaže da tjelesne masti iskoristite kao određenu vrstu goriva pri vježbanju. Ovom taktikom koristi se velik broj fitness trenera koji tvrde kako je upravo vježbanje na prazan želudac najbolje rješenje za brzo sagorijevanje kalorija i skidanje kilograma.

Osigurajte dovoljno sna

Kronični umor i premalo sna mogu potaknuti apetit tijekom cijelog dana, što nerijetko dovodi do nekontroliranog debljanja, naročito ako se situacija često ponavlja. Isto tako, postoji veća vjerojatnost da ćete zbog umora preskočiti trening. Držite se uvijek istog vremena za spavanje i pokušajte pronaći određene načine za kontrolu stresa kako biste se mogli opustiti.

Nosite unaprijed pripremljenu hranu na posao

Brza hrana ili sva ostala hrana koju naručujete pod pauzom na poslu najčešće je nezdrava i puna namirnica niske nutritivne vrijednosti. Nutricionisti zato kao alternativnu preporučuju pripremanje hrane kod kuće, pritom misleći na zdravi ručak i niskokalorične međuobroke poput svježeg voća, salate ili zdravog smoothieja.

Pročitajte više