Nutricionistica ističe pet razloga zašto bismo često trebali jesti borovnice

Foto: Unsplash

BOROVNICE su malo i ukusno bobičasto voće bogato hranjivim tvarima. Smatraju se superhranom, jednom od najzdravijih namirnica koje bismo trebali redovito konzumirati. Preporučena dnevna količina je otprilike pola do jedne šalice dnevno, odnosno 75 do 150 grama borovnica.

Prema nutricionistici Avni Kaul, borovnice se smatraju superhranom "zbog potencijalnih pozitivnih učinaka na zdravlje srca, rad mozga i cjelokupno blagostanje". Kao neke od zdravstvenih dobrobiti, Kaul ističe da su borovnice bogate vlaknima, antioksidansima i drugim hranjivim tvarima.

Bogate su vlaknima

Vlakna unosimo konzumiranjem veće količine tekućine ili uključivanjem hrane koja ih sadrži. Borovnice su jedno takvo voće koje ima puno vlakana, čime utječu na sprječavanje probavnih problema poput zatvora, a istovremeno pomažu u regulaciji težine. 

Nemaju puno kalorija

Nutritivno gledano, borovnice nemaju puno kalorija. Jedna šalica svježih borovnica sadrži oko 84 kalorije i ima oko 85 posto vode, što ih čini izvrsnim odabirom za sve one koji nastoje skinuti kilograme. 

Imaju protuupalna svojstva

Visoka količina antocijanina, spojeva odgovornih za plavu boju bobica, doprinosi protuupalnim svojstvima borovnica. Antocijanini ublažavaju simptome upalnih stanja poput artritisa te pomažu s "poboljšanjem kognitivnih funkcija, potencijalno pomažući u prevenciji kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem", objašnjava Kaul.

Bogate su antioksidansima

Osim vlaknima, borovnice su bogate i antioksidansima. Zbog stresa ili loših životnih navika, tijelo oslobađa slobodne radikale, poznate i kao oksidativni stres, koji mogu dovesti do niza kroničnih zdravstvenih problema, prenosi Health Shots. Neophodno je uključiti antioksidanse u svakodnevnu prehranu kako bi se spriječio učinak oksidativnog stresa i održao imunitet.

Poboljšavaju kognitivnu funkciju

Nutricionistica ističe da su "borovnice poznate po svojoj sposobnosti poboljšanja kognitivnih funkcija i zadržavanja pamćenja, što ih čini međuobrokom koji jača mozak." Uključivanje borovnica u svakodnevnu prehranu, ili barem česta konzumacija voća, može doprinijeti općem blagostanju i vitalnosti.

Pročitajte više