Od batata do sira: Pet jeftinih namirnica u koje se kunu najstariji ljudi na svijetu

Foto: Shutterstock

Plave zone su regije svijeta u kojima ljudi najduže žive. Iako genetika igra ulogu u tome koliko ćemo dugo živjeti, stručnjaci za dugovječnost smatraju da je važna i prehrana.

Plave zone uključuju Okinawu u Japanu, poluotok Nicoya u Kostariki, Ikariju u Grčkoj, Sardiniju u Italiji i Loma Lindu u Kaliforniji. U svojoj knjizi How Not to Age, guru za dugovječnost, dr. Michael Greger, savjetovao je čitatelje da jedu kao stanovnici plavih zona ako žele dugo živjeti.

Prehrana najdugovječnijih ljudi uključuje puno povrća, voća, mahunarki, sjemenki i žitarica, a mi smo izdvojili pet jeftinih koje se isplati dodati jelovniku.

Batat

Okinawa u Japanu ima 68 stogodišnjaka na svakih 100.000 stanovnika. Prehrana stanovnika bogata je škrobnim ugljikohidratima, poput slatkog krumpira ili batata. On je prepun antioksidansa, složenih ugljikohidrata, vlakana i hranjivih tvari poput beta-karotena. Kilogram batata stoji 1.99 eura.

Tikva

Tikva dominira u prehrani lokalnog stanovništva na poluotoku Nicoya u Kostariki. Tikva je dobar izvor složenih ugljikohidrata, kao i vitamina A, magnezija i kalija. Kilogram tikve u našim trgovinama stoji 2.03 eura.

Pecorino sir

Stanovnici Sardinije obožavaju sireve. Pecorino je sličan parmezanu, ali radi se od ovčjeg mlijeka, a ne od kravljeg. Možete ga naribati i posuti po vrhu minestrone juhe od tri vrste graha koju svaki dan jede najdugovječnija obitelj na svijetu. Komad pecorino sira od 200 grama može se nabaviti po cijeni od 5.84 eura.

Crnooki grah

Na Ikariji u Grčkoj, crnooki grah je glavna namirnica, prepun proteina i mikronutrijenata. Limenka od 400 grama stoji 1.56 eura.

Bademi

Za zdrav međuobrok jedite bademe, poput stogodišnjaka u Loma Lindi, u Kaliforniji. Bademi su prepuni antioksidansa, vitamina E, proteina i vlakana, a pakiranje od pola kilograma stoji oko 4 eura. Preporučena veličina porcije je jedna šaka.

Pročitajte više