Od izbjegavanja alkohola do pravilne prehrane: Ovo su načini kako zaustaviti hrkanje

Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJA su pokazala da čak 15 milijuna Britanaca hrče, a još milijuni kažu da im partner koji hrče ometa san. Zvuk izazvan vibracijama u ustima, grlu ili nosnim dišnim putovima koji se opuštaju i sužavaju dok spavamo, može nas lišiti odmora koji je iznimno važan za naše mentalno i fizičko zdravlje, donosi The Sun.

To je također najčešći znak opstruktivne apneje za vrijeme spavanja, stanja koje uzrokuje prestanak disanja dok spavamo i može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, depresije te bolesti srca. Dr. Michelle Miller, izvanredna profesorica i voditeljica programa spavanja, rekla je da do hrkanja dolazi prvenstveno zbog vibracija dišnih putova i opstrukcije protoka zraka tijekom spavanja.

''To može biti vrlo ometajuće za osobu koja hrče, ali i za njegovog partnera jer glasno hrkanje ometa i njegov san'', objašnjava Miller koja dodaje kako to s vremenom može dovesti do kardiovaskularnih komplikacija kao što su visoki krvni tlak, moždani i srčani udari.

Više od 10 milijuna muškaraca i gotovo pet milijuna žena hrče, prema Britanskoj udruzi za hrkanje i apneju u snu, a istraživanja su također pokazala da muškarci u prosjeku hrču glasnije od žena. Stoga, Miller navodi nekoliko stvari koje mogu pomoći osobi koja hrče da se riješi ove neugodne navike.

Naime, ljudi više hrču ako su prehlađeni ili imaju gripu, a povremeno hrkanje obično nije razlog za brigu. Jednostavne promjene načina života značajno nam mogu pomoći u zaustavljanju ili smanjenju hrkanja, a liječnici naglašavaju kako skidanje suvišnih kilograma, spavanje na boku, izbjegavanje alkohola i pušenja, ali i uzimanja tableta za spavanje mogu smanjiti vjerojatnost hrkanja.

Pročitajte više