Sezona je trešanja: Saznajte sve o njihovim nutritivnim blagodatima!

Foto: 123rf

TREŠNJA, grčki keratos, osnova za latinsku riječ cerasea, dolazi od grčke riječi keros, što znači rog. 

Domovina trešnje je Turska, a u Rim je donesena oko 74. god. pr. Kr.
 
Trešnjino drvo doseže visinu od oko 4 m.



Trešnja cvate u svibnju, a bijeli skupni cvjetovi imaju duge peteljke iz kojih se razvijaju žuti ili crveni plodovi izrazito slatkog okusa.
 
Energetska i nutritivna vrijednost
 
100 g svježih trešanja sadrži samo 32 kcal. 
 
U 100 grama svježih trešanja nalazi se 82 g vode, 0,2 g masti, 1 g proteina i 16 g ugljikohidrata, od čega se 12 g odnosi na šećer, a 2,1 g na vlakana.

Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, celulozu, pektin te organske kiseline, odnosno jabučnu, limunsku i vinsku kiselinu.


Ljekovita svojstva

 
Do nedavno su se za zdravlje važne činjenice koje se vežu uz trešnju smatrale narodnom medicinom, no u posljednje vrijeme provedena su istraživanja koja su brojne blagodati i znanstveno dokazala. 
 
Trešnja je izrazito bogata kalijem zbog čega povoljno djeluje na izlučivanje vode iz organizma.

Peteljke plodova bogate su taninom, organskim kiselinama, flavonoidima, šećerom i mineralima te su se zahvaljujući takvom sastavu u narodnoj medicini koristile za pripremu  čajeva koji potiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenaca iz bubrega te mokraćnog mjehura.
 
U koštici trešnje nalazi se mala količina amigdalina, odnosno vitamina B17, za kojega se smatra da pozitivno utječe na smanjenje tumora te sprječava daljnje širenje istoga, ali i bolova koji su posljedica odvijanja kancerogenih procesa u tijelu. 
 
Iako amigdalin može i prevenirati pojavu tumora treba napomenuti da amigdalin u sebi sadrži cijanidnu komponentu koja je otrovna. 
 
Flavonoid, kojega možemo naći u trešnjama, također ima antikancerogena svojstva, ali i preventivno djelovanje kada je riječ o obolijevanju od bolesti srca. 
 
Flavonoid je prirodna protuupalno sredstvo koje također ublažava simptome alergija i astme. Nadalje, flavonoid pozitivno utječe na kolagen, gradivni element vezivnog tkiva.
 
Antocijanini, koji se nalaze u trešnjama, blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove, a navodno već samo 20 trešanja na organizam ima djelovanje poput 1 tablete aspirina. 
 
Trešnje i fitness


 
Trešnje uklanjaju fizičku i mentalnu iscrpljenost te loše raspoloženje.

Zbog navedenoga preporučuje se konzumacija trešanja u obroku prije treninga. 
 
S obzirom da sadrže vrlo malo kalorija, a veliku količinu vode i vlakana, trešnje su sportašima naprosto neodoljivo voće.

Važno je naglasiti da bi konzumaciju trešanja trebalo izbjegavati neposredno prije konzumacije mesa iz razloga što njihova lužnata reakcija koči izlučivanje probavnih sokova, a što otežava probavu istoga. 
 

Pročitajte više