Shakirin plan prehrane i treninga otkriva zašto izgleda kao boginja u 43. godini

Foto: EPA-EFE

NASTUP Shakire i Jennifer Lopez u poluvremenu utakmice Super Bowla ostavio je sve gledatelje u čudu. Iako je J.Lo 50, a Shakiri 43 godine, one i dalje svakodnevno naporno rade na održavanju svojih linija i apsolutno su oduševile sve koji su ih gledali.

Da bi izdržala intenzitet nastupa i pripreme za njega, Shakira svoje tijelo održava redovnom vježbom čak šest dana u tjednu. Svaki dan joj je drugačije isplaniran i uglavnom ovisi i o ostalim obvezama koje ima taj dan.

Primjerice, ako navečer ima nastup ili plesne probe, njezina trenerica Anna Kaiser ujutro napravi trening koji se bazira na dizanju utega. One dane kada raspored nije tako naporan, Shakira odrađuje intervalne treninge visokog intenziteta, tzv. HIIT.

"I za tijelo i za um vrlo je važno da stalno smišljate nove izazove i mijenjate rutine vježbanja", kaže Kaiser i dodaje: "Probajte prilagoditi vježbu danu koji je ispred vas i vidjet ćete da vam neće biti dosadno, a kada završite s treningom, osjećat ćete se spremnima za dan koji je pred vama."

Shakira jedino nedjeljom preskače trening, a taj dan koristi za odmor i relaksaciju.

Obožava slušati pjesme Green Daya tijekom vježbi jer ju dodatno motiviraju, a njezina posvećenost treningu i vlastitom tijelu je fascinantna. Prema njezinoj trenerici, želja joj je što je duže moguće biti aktivnom i izbjeći ozljede.

 

U studenom 2018. godine Shakira je završila turneju El Dorado World Tour koja je obuhvatila 22 zemlje i skoro milijun gledatelja. Za takav pothvat, kondicija i zdravlje bili su presudni.

Još jedan od načina na koje se Shakira tjera na intenzivnije treniranje je narukvica za praćenje aktivnosti.

Tijekom treninga Shakira uopće ne koristi mobitel da jd ne bi dekoncentrirao, a njezina trenerica od nje zahtijeva potpunu posvećenost tih sat, sat i pol vremena.

“Radi se o tome da je ona stalno tražena osoba. Ne pričamo samo o Super Bowlu i pjevanju, zovu je radi snimanja reklama, muzičkih spotova, humanitarnog rada koji obavlja u Kolumbiji. To je stalni pritisak i da ju ne natjeram da to vrijeme treninga provede koncentrirana samo na ono što radi, rezultati bi bili puno lošiji”, kaže Kaiser koja s poznatom pjevačicom, osim na tjelovježbi, radi i na pitanju prehrane.

“Postoji nekoliko varijacija prehrane koje Shakira koristi, ali sve se svode na isti, jednostavni plan: mali, nutritivni obroci koji je održavaju tijekom cijelog dana. Trenutno je u postupku izbacivanja šećera i određenih mliječnih proizvoda, ali generalno jede vrlo umjereno”, pohvalila je Kaiser Shakiru i otkrila da se pjevačica zna počastiti nekom “zabranjenom” poslasticom.

 

Također, pjevačica inzistira na tome da jede samo svježu hranu bez aditiva pa joj je i meni prilagođen tome.

“Za doručak obično jede jaja, avokado, maslinovo ulje i rajčicu, zatim oko užine popije smoothie, a za ručak obavezno pojede juhu nakon koje slijedi riba i svježe povrće ili nekakva veća salata. Za večeru jede isto što i za ručak, samo smanji porciju”, objasnila je Kaiser.

No, kako točno izgledaju njezini treninzi? Odgovor je - nimalo jednostavno.

"Shakira pridaje veliku važnost dosljednosti u svojim vježbama - bilo da trenira snagu, kardio, izdržljivost ili fleksibilnost - sve mora biti uključeno", kaže njezina trenerica.

Vogue je proučio njezinu rutinu te je otkrio kako izgleda njezin tjedni plan treninga:

Ponedjeljak: intervalni trening

Shakira i Kaiser započinju tjedan 90-minutnim intervalom vježbanja koji kombinira kardio i trening snage.

"Fokus ovog treninga je na izdržljivosti. Želim da prođe kroz 90 minuta sa samo nekoliko predaha", kaže Kaiser. 

Shakira, koja se trbušnim plesom bavi od djetinjstva, voli vježbama dodavati elemente vlastite fitness rutine.

"Ona radi pokrete na svoj način, na primjer, pomičući bokove. Čak i ako je vježba super iscrpljujuća, ona se i dalje zabavlja", kaže Kaiser. 

Utorak: trening mišića

Vježbanje utorkom je zamišljeno kao trening mišića: 60-minutno vježbanje koje istegne svaki mišić i koje bi trebalo zategnuti tijelo - posebno gornji dio. Čak i ako ovaj trening uključuje uobičajene vježbe za trbušne mišiće, poput trbušnjaka ili okretanja trupa, trebao bi uključiti cijelo tijelo.

Srijeda: kružni trening

Trening u trajanju od 30 minuta sastoji se od osam ponavljanja naizmjeničnih 1,5-minutnih vježbi visokog intenziteta (HIT) i dvije minute odmora. 

Drugi važan dio ovog raznovrsnog treninga je glazba.

"Uvijek se trudim donijeti novu, svježu glazbu kako bih zadržala energiju i stvorila dobru atmosferu", objasnila je ova trenerica.

Četvrtak: vježbe istezanja

Ovaj trening je osmišljen kako bi zagrijao mišiće. Traje 45 minuta i kombinira različite dinamičke vježbe istezanja s treningom snage koji bi trebali optimalno pripremiti Shakiru za naporne scenske izvedbe.

Petak: Tehnika miofascijalnog opuštanja

Riječ je o vrsti masaže koja opušta mišiće, poboljšava krvnu i limfnu cirkulaciju te stimulira refleks rastezanja u mišićima.

Subota: plivanje i trening snage 

Popodne pjevačica voli plivati ​​u svom bazenu i za to izdvaja pola sata. No, navečer, kad su djeca u krevetu, slijedi trening snage s Kaiser.

Pročitajte više