Što je važnije kad ste na dijeti: Vrijeme kada jedete ili ono što jedete?

Foto: Instagram

VEĆ znamo da ono što jedemo i vrijeme kada jedemo utječu na naš metabolizam.

No, rezultati jednog novog istraživanja objavljeni u časopisu Cell Metabolism otkrili su da je vrijeme kada se jede određena hrana puno važnije, odnosno kritičnije od količine kalorija koju unosite u sebe kada je riječ o upravljanju kilogramima te dolasku u formu.
 
Ovi rezultati tako upućuju na to da će dijeta biti učinkovita samo ako se kalorije konzumiraju tijekom dana, kada smo budniji i aktivniji. Drugim riječima, konzumiranje hrane u večernjim satima neće dovesti do gubitka tjelesne mase, čak i ako ste na dijeti.
 
"Kasnonoćni odlasci do frižidera čak mogu poremetiti vaš raspored spavanja te u najgorem slučaju dovesti do nedostatka sna", ističu voditelji istraživanja.
 
To u prijevodu znači sljedeće: iako već znate da ne biste trebali jesti nakon 8 ili 9 sati navečer, ovo je istraživanje pokazalo kako i niskokalorični obrok ili neka grickalica u večernjim satima mogu negativno utjecati na vaš metabolizam i način na koji vaše tijelo obrađuje hranu.
 
"Ovi podaci otkrivaju prethodno nepoznate odnose između hranjenja, metabolizma i ponašanja. Osim što utječe na težinu, vrijeme konzumacije hrane utječe i na puno više toga", zaključak je istraživača.
 

Pročitajte više