Što se događa u vašem tijelu kada radite od kuće?

Foto: Pexels

TIJEKOM proteklog mjeseca mnogi su ljudi urede morali zamijeniti svojim domovima i ekspresno se prilagoditi radu od kuće kako bi pomogli u prevenciji širenja koronavirusa.

No rad od kuće uzrokuje fizički stres koje možda nećete odmah primijetiti, ali ćete ga definitivno osjetiti kasnije.

Upravo je predugo čekanje, odnosno čekanje na prve simptome bolesti ono u čemu mnogi griješe, upozorava Alan Hedge, direktor istraživačke skupine za ljudske faktore i ergonomiju na Sveučilištu Cornell. Kako on ističe, zadržavanje tijela u neutralnom, opuštenom položaju tijekom rada ključno je za izbjegavanje boli. Zato je važno prilagoditi improvizirani ured.

Ako taj ured nije ergonomski dizajniran, "ubrzat ćete pojavu problema s mišićno-koštanim sustavima u rasponu od problema s vratom, ramenima, leđima, problemima s ručnim zglobovima, problemima s nogama, a sve zbog rada u lošem položaju", tvrdi Hedge.

Evo što se događa u vašem tijelu zbog rada od kuće u neodgovarajućim uvjetima:

1. Bole vas vrat i ramena

"Ako gledate u monitor koji je na nižoj visini, presavijat ćete vrat i glavu prema naprijed i prema dolje, što će promijeniti vaše držanje", rekla je Karen Loesing, vlasnica kalifornijskog Ergonomic Experta koji procjenjuje ergonomiju za tvrtke. 

Zato je važno postaviti laptop ili monitor na ispravnu visinu, odnosno oni moraju biti u razini očiju tako da su vrat i ramena u neutralnom položaju. Također, Loseing preporučuje da često, odnosno i do dva puta na sat, mijenjate položaj sjedenja.

2. Oči su vam umorne

Kad predugo zurite u blještavilo zaslona računala, otežavate sami sebi rad. Ta navika može dovesti do digitalnog naprezanja očiju koje karakteriziraju glavobolja, zamagljen vid, suhe oči te bolovi u vratu i ramenima.

"Naprezanje očiju je također uobičajeno za one koji ne rade pauze od gledanja u zaslon računala", rekao je Loesing.

Zato preporučuje da svakih 20 minuta napravite pauzu i gledate u udaljene predmete barem 20 sekundi. Također, ako radite iz kućnog ureda, Loesing preporučuje rad u blizini prozora s prirodnim izvorom svjetla.

3. Osjećate zatezanje u bokovima

Leđa bi se zapravo trebala naginjati od 15 do 20 stupnjeva kako bi vam bokovi bili otvoreni, a ne bi trebali sjediti skroz uspravno. Sjedenje pod kutem od 90 stupnjeva može uzrokovati bolove u leđima zbog kojih bi se mogli osjećati kao da imate sto godina.

Kako biste izbjegli bolove, svakih 20 minuta napravite pauzu i prošetajte.

4. Grčevi u nogama

Oni su znak loše cirkulacije. Kako biste to izbjegli podesite visinu stolice tako da vam stopila ravno dodiruju pod. Također, i zbog izbjegavanja grčeva u nogama se preporučuje pauza, odnosno kratka šetnja svakih 20 minuta.

5. Bolovi u zglobovima

Bolovi u zglobovima često su rezultat sindroma karpalnog tunela koji pogađa 1,9 milijuna Amerikanaca. On se može rezultirati trncima, ukočenošću i slabošću mišića na rukama i prstima, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zato zglobovi uvijek moraju biti u ravnom, odnosno neutralnom položaju.

6. Bolovi u leđima

Sjedenje u nepravilnom položaju opterećuje vašu lumbalnu regiju, što može dovesti do ozljeda leđa. Kako biste sjedili u ergonomskom, odnosno neutralnom položaju koji neće opterećivati vaša leđa, savijte ručnik i stavite ga iza leđa tijekom sjedenja na stolici koja nema mogućnost korigiranja nagiba naslona, savjetuje HuffPost.

Pročitajte više