Studija otkrila promjenu koja se događa u tijelu nakon samo nekoliko minuta vježbanja

Foto: Pexels

SKORO pa i ptice na granama već znaju da je vježbanje eliksir za dobro zdravlje. Ono stimulira imunološki sustav, pojačava metabolizam, sprečava rak i pruža mnoge druge dobrobiti za zdravlje. 

Nadalje, redovito kretanje može usporiti starenje mozga, a da ne spominjemo njegovu ulogu u mršavljenju, zdravlju srca i mentalnom zdravlju.

Nova mala studija objavljena u časopisu Cell nudi izvanredan pogled na ono što se događa već nakon kratkog vježbanja, pokazujući da se čak 9815 molekula u krvi mijenja nakon vježbanja.

U istraživanju je sudjelovalo 36 volontera koji su proveli oko 10 minuta na trkačkoj stazi kako bi dostigli vrhunac svog kapaciteta. Krv im je uzeta prije vježbanja, a zatim nakon dvije minute, 15 minuta, 30 minuta i sat vremena nakon što su prestali vježbati.

Michael Michael Snyder, vodeći autor i ravnatelj odjela za genetiku Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, i njegov tim nisu očekivali da će vidjeti previše promjena, ali bili su iznenađeni rezultatima. Vrlo detaljna analiza uzoraka pokazala je da vježba utječe na "opsežne promjene u čak 57 posto, od 17.662, molekula u krvi.

Iako su se neke od tih molekula vrlo brzo vratile na početne vrijednosti, druge su se povisile tek nakon nekog vremena od vježbanja, uključujući lipide koji mogu imati dugotrajne učinke na sagorijevanje masti, primijetio je Snyder.

Nadalje, hormoni koji reguliraju glad suzbijaju apetit odmah nakon vježbanja, ali se kasnije vraćaju u normalu.

Snyder je cijeli utjecaj nazvao "prilično velikim". No istraživači još uvijek pokušavaju otkriti je li aerobna tjelovježba ključna ili se dobrobiti događaju i kod joge, dizanja utega i drugih vježbi, piše Today.

"Vježba je vjerojatno najvažnija stvar za poticanje zdravog starenja. Zaista je to sistemski učinak. Pomaže cijelom tijelu jer utječe na sve te različite stvari: vaš metabolizam, imunološku funkciju, stvarno zahvaća cijeli vaš sustav. Vježba je broj 1 za zdravlje, čak bi mnogi rekli da je važnija i od hrane", izjavio je Snyder koji smatra da su "ovakva istraživanja vrlo važna jer mogu biti iznimno motivirajuća".

Pročitajte više