Superhrana koja to uopće nije

Foto: 123rf

ONO što mediji nazivaju superhranom često uopće ne zaslužuje takav epitet, jer je riječ o običnoj zdravoj hrani čije su supermoći zapravo napuhali proizvođači, mediji i trendovi.

"Ne kažemo da takve namirnice nisu zdrave, ali po ničemu ne zaslužuju da za njih izdvajate velike novce misleći da su doista toliko super", smatra Desiree Nielsen, certificirana dijetetičarka iz Vancouvera koja je odlučili progovoriti baš o takvim (ne)supernamirnicama.

Goji bobice

Ove su bobice pune dobrih antioksidansa, no po tome se ne razlikuju od drugih vrsta bobica, osim cijenom. Zbog visokih troškova uvoza goji bobice su znatno skuplje od drugih, pa su ih mediji zbog cijene vinuli u nebo kao super bobice.



Kokosovo ulje

U posljednje se vrijeme sve više govori o kokosovom ulju, ali sve i sve češće otkriva da ono nije toliko supermoćno kao što ga se želi prikazati. Ono možda je bolji izbor od običnog ulja, ali po ničemu nije bolje primjerice od maslinovog ulja. Doduše, kokosovo ulje slovi kao ulje s manjim udjelom masti, no ako ćete ga jesti u većoj mjeri, mast će se skladišti u organizmu kao i kod svih ostalih vrsta (suvišnih) masti.



Klorela

Svijet zdrave hrane posljednjih je godina poludio i za klorelom, modrozelenom algom koja je puna antioksidansa i odličan izvor energije, međutim, još uvijek ne postoje značajnija istraživanja koji dokazuju da je klorela doista baš toliko super moćna. Uz to, jako je skupa i kod nje postoji mogućnost zagađenja od teških metala pa je stoga, ako baš želite jesti alge i proizvode od njih, bolje odabrati spirulinu.



Sirup agave

Za ovim smo sirupom poludjeli jer se promovira kao sladilo s niskim glikemijskim indeksom pošto ne sadrži glukozu. No, Desiree Nielsen i njeni brojni istomišljenici podsjećaju da sirup od gave možda nema glukozu, ali ima fruktozu. A kad jedemo hranu koja je bogata kalorijama i fruktozom, opterećujemo jetru pa ona počinje fruktozu pretvarati u masti. Zato s ovim sirupom ne valja pretjerivati.



Kokosova voda

Iako sadrži puno vrijednih minerala po tome se ne razlikuje od ostalih zdravih namirnica, a kako je puna šećera sigurno nije bolja zamjena za vodu. Zato kad ste žedni ne morate plaćati kokosovu vodu. Popijte običnu, a minerale unosite prehranom.



Napitci od cijeđenog voća i povrća


Čaša puna zdravlja koju ćete platiti kupivši svježe cijeđeni sok zapravo je čaša lišena zdravih vlakana iz voća i povrća, s puno suvišnog šećera. Ne nasjedajte stoga na pakirane zdrave sokove jer ćete za njihovu cijenu moći kupiti puno više zdravog voća i povrća.



Acai bobice

Kao što vrijedi za goji bobice, i acai bobice su super zdrave, ali ne znatno zdravije od ostalih. Držite se stoga nama poznatijih i jefitinijh vrsta bobica, jer ćete za njih sigurno platiti manju cijenu od uvoznih acai bobica.



Zeleni smoothieji

Svaki smoothie od zdravih namirnica može biti jednako zdrav kao i jednako nabijen kalorija, ali bez onih važnih vlakana zbog kojih vrijedi isti savjet kao i s pakiranim cijeđenim sokovima. Voće i povrće namijenjeno smoothiejima radije skuhajte, odnosno prožvačite sirove.

Pročitajte više