Sve je više oboljelih od celijakije. Pomaže im Registar bezglutenskih proizvoda

Foto: Shutterstock

Sanja Obradović je, nakon 15 godina rada u bankarskom sektoru, napravila preokret i otvorila Fetiš bistro&deli, gluten free lokal.

"Hodala sam po doktorima i imala razne reakcije. Primijetila sam da se to događa kad konzumiram određenu hranu, pa je ustanovljeno da imam intoleranciju na gluten. Bila sam izgubljena. Mjesec dana živjela sam na kajgani. Tada sam još radila u banci, izašla bih na pauzu i shvatila da ne postoji mjesto gdje bih mogla nešto pojesti. Oduvijek me zanimala hrana, puno sam putovala, i tako se rodila ideja da bih mogla dati otkaz i otvoriti nešto svoje", ispričala je.

Proces otvaranja lokala trajao je godinu dana. Bilo je stresno i izazovno, ali sada uspješno posluje već tri godine.

"S jedne strane, kad radite, primjerice, bezglutensku tjesteninu, ona je vrlo delikatna. Istraživala sam kako bezglutenska hrana uopće funkcionira i trebalo je vremena dok sam usavršila recepturu. Drugi problem bila je nabava sirovina koje sadrže certifikate ili potvrdu da u procesu proizvodnje nije došlo do kontaminacije. Naime, moja želja bila je otvoriti bistro u kojem je hrana potpuno sigurna za osobe koje boluju od celijakije, imaju alergiju ili intoleranciju na gluten", dodala je.

Tržište bezglutenske hrane raste, ali ona je i dalje skupa

Unazad tri godine proširio se asortiman bezglutenskih proizvoda, broj proizvođača je veći, ali takva je hrana i dalje skuplja.

"Sve je veći broj ljudi s određenim tegobama. To se prvenstveno odnosi na gluten, ali ima i onih koji imaju problema s laktozom, orašastim plodovima i tako dalje", nastavlja Obradović.

Hrana bez glutena namijenjena je osobama koje imaju intoleranciju na gluten ili celijakiju. Ipak, danas je na policama trgovina sve više hrane koja ima oznaku 'bez glutena', a otvaraju se i ugostiteljski objekti u kojima se servira takva hrana. Zato se s razlogom postavlja pitanje: je li prehrana bez glutena trend ili potreba?

"Riječ je o rastućem tržištu i po meni je definitivno prilika", smatra Obradović.

Razgovor o ovoj temi poveo se na panelu '(Pre)hrana bez glutena - trend ili potreba, prilika ili gnjavaža?', održanom u sklopu Weekend Food Festivala u Rovinju.

Hrvatska ima Registar bezglutenskih proizvoda, popisano ih je više od 900

"U gotovom proizvodu hrane koji ima oznaku 'bez glutena' nalazi se do 20 miligrama glutena po kilogramu. Hrana koja ima oznaku 'sa smanjenim unosom glutena' sadrži do 100 miligrama glutena po kilogramu", objasnila je Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede.

Čak 15 posto populacije Mađarske konzumira bezglutensku hranu. Brojke za našu zemlju nisu poznate, ali zna se da jedan posto stanovništva ima celijakiju, no kod mnogih je nedijagnosticirana. Velika pomoć osobama koje ne konzumiraju gluten je Registar bezglutenskih proizvoda, u kojem je više od 900 takvih proizvoda, a koji je 2022. razvila udruga CeliVita - život s celijakijom.

"Broj proizvoda u registru kontinuirano se povećava. Neki proizvodi dodaju se, a neki i izbacuju iz njega, najčešće zbog toga što su bezglutenski, ali tijekom proizvodnje mogu biti kontaminirani glutenom", izjavila je za Index Ida Čarnohorski, potpredsjednica udruge CeliVita - život s celijakijom.

Što je celijakija?

Celijakija je bolest probavnog sustava, a uzrok oboljenja je trajna nepodnošljivost proteina glutena, koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i eventualno zobi. Istraživanja su pokazala da oboljeli nisu osjetljivi na ostale žitarice, kao što su riža i kukuruz, budući da one ne sadrže tzv. toksične prolaminske frakcije.

Neki od uobičajenih simptoma bolesti su kronični proljev (rezultat je pothranjeno dijete u dobi od 1 do 2 godine), bolovi i nadutost u trbuhu, gubitak apetita, nerazjašnjena slabokrvnost, učestalo povraćanje, pa i slabiji rast uslijed značajno smanjenog lučenja hormona rasta.

Moguće je testirati se u bolnicama, za što se čeka duže ili kraće, ovisno o situaciji, a testiranje je moguće obaviti i po privatnim klinikama, gdje košta do 400 eura.

Weekend Food Festival održava se u Rovinju od 19. do 21. travnja 2024.

>> Ovako izgleda život kad je gluten strogo zabranjen. "Sve se okrenulo preko noći"

Pročitajte više