Tri dodatka kavi koja sprječavaju mršavljenje i uzrokuju upale, prema nutricionistima

Foto: Pexels

KAVA je bitan dio dana većine ljudi. Neki vole crnu i gorku kavu, dok drugi više vole slatku s raznim zaslađivačima i dodacima. Međutim, neki od ovih sastojaka zapravo mogu loše utjecati na mršavljenje.

Dijetetičarka Trista Best, nutricionistica Lisa Richards i liječnica Rachel Scott otkrile su koji dodaci kavi mogu dovesti do debljanja jer su izuzetno bogati nezdravim mastima, kalorijama i šećerima.

1. Kremasti dodaci i vrhnje za kavu

Mnogi ljudi kavi dodaju aditive poput vrhnja i raznih kremastih dodataka. No, mnoge od ovih opcija imaju visok sadržaj šećera, što može dovesti do skokova šećera u krvi i debljanja. Ako redovito pretjerujemo s ovakvim dodacima, to će se primijetiti na našem struku. 

"Često biljna vrhnja mogu biti jednako visokokalorična, ako ne i više, od običnih mliječnih krema. Nepotrebna količina kalorija, masti i dodanog šećera nalazi se u većini krema za kavu bez obzira na njihovu osnovu", objasnila je dijetetičarka Trista Best za SheFinds.

2. Šećeri i sirupi

Oni mogu popraviti okus, ali kava sa sirupima i šećerom donosi mnogo zdravstvenih rizika. Većina aromatiziranih sirupa za kavu uglavnom je zaslađena kukuruznim sirupom koji povećava razinu glukoze u krvi, što dovodi do debljanja.

Slično tome, šećer također ima velike količine fruktoze koja je povezana sa svim vrstama problema, poput debljanja i dijabetesa. Ne samo da je šećer loš za opće zdravlje, već se i prehrana bogata šećerom povezuje s upaljenim aknama i preranim borama.

"Loša stvar u vezi s rafiniranim šećerom je ta što ga tijelo može metabolizirati i brzo razgraditi, pa uzrokuje skok razine šećera u krvi. Zauzvrat, dolazi do prekomjerne proizvodnje inzulina. Ako se to nastavi, vaše tijelo će razviti inzulinsku rezistenciju što može dovesti do dijabetesa i drugih srčanih bolesti. To vam također može uzrokovati poteškoće s mršavljenjem", navodi liječnica Rachel Scott.

3. Umjetni zaslađivači

Nutricionistica Lisa Richards tvrdi da zaslađivači donose mnogo zdravstvenih rizika, posebno kada su u pitanju naša crijeva. Osobito sukraloza i aspartam mogu iritirati crijeva i uzrokovati disbiozu u crijevnom mikrobiomu. Ova disbioza, neravnoteža u crijevnim bakterijama, može rezultirati gastrointestinalnom nelagodom poput plinova i nadutosti.

Osim toga, zdravlje crijeva igra ključnu ulogu u mršavljenju. Također, slatki okus umjetnih zaslađivača može rezultirati žudnjom za više slatkiša i stvarnog šećera, što ga čini lošim izborom za mršavljenje.

Pročitajte više