Foie gras je jedna od najkontroverznijih namirnica na svijetu, neki su ga i zabranili

Foto: Shutterstock

KONTROVERZA oko foie grasa (guščja ili pačja jetra) ostaje snažna jer zemlje, pa čak i pojedine općine, zabranjuju ovu delikatesu, dok je drugi cijene kao dio svoje baštine unatoč patnji koju uzrokuje. Kako bi se utovila jetra pataka i gusaka za proizvodnju foie grasa, pticama se daje nutritivno nepotpuna prehrana, u takvoj mjeri da bi od toga uginule da nisu zaklane u mladoj dobi, piše SentientMedia.

Što je foie gras?

Foie gras na francuskom znači "masna jetra". Da bi se proizveo foie gras, guskama i patkama se onemogućuje vježbanje i prisilno ih se hrani, u procesu koji se naziva prehrana sondom ili gavaža, tako da im se jetra abnormalno deblja. Nakon što su ptice zaklane i njihova jetra pokupljena, organi se šalju u trgovine i restorane kako bi se prodali i poslužili kao poslastica.

@zoeladiet 1 JOUR = 1 RECETTE DE NOËL On valide ce foie gras au calvados ?😋 Ingrédients : * 1 foie gras cru déveiné * 7g sel * 3g poivre * 1 càc 4 épices * 1 càc sucre * 5cl Calvados (ou cognac) 🔥10 min dans une eau bouillante à couvert en ayant coupé le feu après ébullition. Le conserver au frais 3/4 jours et déguster ! ENJOY #foiegrasmaison #foiegras #recettenoel #recettefacile #recettesimple ♬ Twinkling Lights (Reimagined) - Auni

Kako nastaje foie gras?

Proces gavaže se provodi tijekom posljednjih nekoliko tjedana života ptice. Jetra se tovi postavljanjem metalne ili plastične cijevi u grlo nekoliko puta dnevno za davanje hrane. Kako bi se najučinkovitije dobila najveća moguća jetra, hrana koja se daje sondom sastoji se uglavnom od kukuruza.

Prvo hranjenje obično se sastoji od oko 180 grama hrane koja se daje ptici u samo nekoliko sekundi. To se povećava s vremenom do zadnjeg hranjenja, kada se daje 450 grama. To je daleko više nego što bi patka ili guska pojele da se slobodno hrane.

Je li foie gras stvarno okrutan?

Iako se foie gras izvorno prvenstveno dobivao od gusaka, velika većina današnje proizvodnje potječe od pataka, posebno mularda. Patke mulard su hibrid mošusnih pataka i domaćih pataka, najčešće pekinških. Obično se uzgajaju za foie gras zbog sklonosti nakupljanju masnoće u jetri, ali ne i drugdje u tijelu.

Postupak prisilnog hranjenja

Proces kojim se patke i guske prisilno hrane da bi im se povećala jetra nosi veliki rizik za zdravlje ptica. Počinje u dobi od 10 do 14 tjedana i traje između 12 i 21 dana. Ptice se hrani nekoliko puta dnevno. Tijekom hranjenja u grlo im se stavlja metalna ili plastična cijev, a kukuruzna hrana se zatim ubacuje u ptičji jednjak. Ako se ptica bori protiv hranjenja, riskira probijanje jednjaka, upalu vrata ili čak gušenje.

Budući da ptice izbjegavaju prisilno hranjenje, čini se da im je taj proces krajnje neugodan. Očekivalo bi se da će ručno hranjenje ptica izazvati pozitivnu reakciju, odnosno da će ptica željno očekivati osobu koja joj daje obrok.

To nije slučaj s pticama koje prolaze kroz gavažu. Umjesto toga, ptice u boksovima za prisilno hranjenje izbjegavaju osobu koji ih hrani. Nakon hranjenja, iako teže hodaju i često dahću, ptice se pokušavaju odmaknuti od hranitelja.

Vjerojatnost ozljeda i uginuća prije klanja mnogo je veća za ptice koje se uzgajaju zbog jetre nego za one koje se uzgajaju za druge vrste mesa. Zapravo, da ptice nisu zaklane, brzo bi podlegle zbog oštećenja jetre. Postavljanje cijevi može uzrokovati oštećenje osjetljivog jednjaka, čineći buduće hranjenje još bolnijim.

Velika količina hrane uzrokuje pretilost, što otežava normalno kretanje i disanje ptica. Umetanje cjevčice također može uzrokovati ozljedu kljuna koji je vrlo osjetljiv i sadrži brojne živce. Ponašanje ptica ukazuje na to da je prisilno hranjenje veliki stres.

To je osobito vidljivo iz ponašanja ptica koje izbjegavaju boksove za prisilno hranjenje i osobu koja ih hrani. Dok su ptice uzgojene bez prisilnog hranjenja željne hrane, one koje su doživjele gavažu odmiču se od hranitelja ili pokušavaju izbjeći boks za prisilno hranjenje. Još jedan pokazatelj da je pticama neugodno i da su pod stresom zbog prisilnog hranjenja je to što odmahuju glavom nakon hranjenja. Tipično odmahivanje glavom ukazuje na strani materijal ili materijal lošeg okusa u ustima.

Smještaj i uzgoj

Postoje brojni problemi sa smještajem ptica koje se uzgajaju za foie gras. Prije razdoblja prisilnog hranjenja patke i guske obično se drži u velikoj staji. Ponekad imaju pristup vanjskim prostorima, ali obično nemaju odgovarajuću vodu za plivanje, iako su vodene ptice.

Njihova situacija se pogoršava kada su dovoljno stare da ih se premjesti u prostor za gavažu. Tijekom razdoblja prisilnog hranjenja ptice su smještene u male boksove ili kaveze. Patke se također drži u kavezima koji su premaleni da bi mogle stajati, raširiti krila ili se okrenuti. Podovi ovih kaveza mogu izazvati bolne ozljede stopala.

Povećana jetra

Razdoblje hranjenja pataka i gusaka koje se uzgajaju za foie gras uzrokuje nekoliko zdravstvenih problema. To uključuje bolest jetre, posebno masnu degeneraciju - stanje karakterizirano abnormalno velikim brojem masnih stanica. Zdrava pačja ili guščja jetra sadrži oko pet posto masti, dok se jetra ptice nakon faze prisilnog hranjenja sastoji od oko 50 do 60 posto masti.

Ova neprirodna promjena u sastavu i veličini jetre smanjuje učinkovitost jetre u preradi masti i filtriranju toksina. Veterinarski pregled ptica nakon razdoblja prisilnog hranjenja otkrio je oštećenje mozga uzrokovano toksinima u krvi, koje jetra nije mogla filtrirati. Tijekom razdoblja prisilnog hranjenja jetra pataka i gusaka povećana je do deset puta. Ovaj brzi rast jetre dovodi do povećanja trbuha, uzrokujući nenormalan, a ponekad i bolan hod.

Je li foie gras zabranjen?

Nekoliko zemalja poduzelo je važan korak zabrane foie grasa. Unatoč tome, bolesna jetra pataka i gusaka još uvijek se smatra delikatesom u mnogim dijelovima svijeta, osobito u Francuskoj. Gdje je foie gras zabranjen?

New York

Zabrana prodaje foie grasa stupila je 2022. na snagu u New Yorku, jednom od najvećih tržišta hrane u Sjedinjenim Američkim Državama. Zabranu je inicirala gradska vijećnica Carlina Rivera s Manhattana, koja je istaknula da je proizvodnja foie grasa istovremeno luksuz i jedna od najnehumanijih praksi u prehrambenoj industriji.

Turska

Proizvodnja foie grasa u Turskoj zabranjena je u srpnju 2004. godine Zakonom o zaštiti životinja. Uz pružanje druge zaštite životinjama diljem zemlje i u raznim industrijama, zakon sprječava prisilno hranjenje životinja iz bilo kojeg razloga osim zdravstvenog.

Indija

Indija je 2014. donijela značajnu odluku o zabrani uvoza foie grasa. To zapravo znači da se ne može posluživati nigdje u toj zemlji.

Zašto je foie gras negdje zabranjen?

Foie gras zabranjen je na mnogim mjestima jer se prisilno hranjenje pataka i gusaka smatra okrutnim. Prisilno hranjenje dovodi do toga da ptice teško hodaju i dišu jer veliki dio njihove tjelesne šupljine zauzima jetra. Praksa je toliko mučna da su čak i papa i britanski kralj istupili protiv nje.

Zašto je foie gras tako skup?

Unatoč tome što je jetra općenito jedna od najjeftinijih vrsta mesa, samo 120 grama foie grasa košta po 30-ak dolara. Ova visoka cijena može se pripisati dodatnom radu koji je potreban za prisilno hranjenje pojedinačnih životinja. Postoji samo nekoliko farmi koje proizvode foie gras, a samo tri su u SAD-u.

Što dalje?

Ptice neizmjerno pate kako bi u njihovim bolesnim jetrama mogla uživati šačica bogatih pojedinaca u luksuznim restoranima. Unatoč patnji koja se događa u nastajanju foie grasa, neki još uvijek zahtijevaju takvu proizvodnju. To je osobito karakteristično za Francusku, gdje je ovaj proizvod nezaobilazan u božićnim i drugim proslavama.

Srećom, proizvodnja foie grasa bez gavaže ili čak bez klanja sada je moguća zahvaljujući razvoju foie grasa uzgojenog u laboratoriju. Iako se životinjske stanice još uvijek skupljaju iz pačjeg jajeta kako bi se mogle replicirati, ovo stvara daleko manje patnje za milijune pataka i gusaka.

Pročitajte više