Je li odzvonilo jedenju žabljih krakova u Francuskoj? Mnoge vrste su ugrožene

Foto: Shutterstock

ŽABLJI kraci ili "cuisses de grenouille" poznata su francuska delicija, no neprofitne organizacije za zaštitu okoliša nedavno su francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu uputile apel da su mnoge vrste žaba zbog toga ugrožene.

U otvorenom pismu napisanom Macronu ranije ovog mjeseca, u organizaciji dviju francuskih i jedne njemačke neprofitne organizacije, 557 potpisnika upozorilo ga je da Europska unija svake godine uveze 4070 tona smrznutih žabljih krakova.

>> Žablji kraci: Francuska delicija koja narušava ravnotežu ekosustava

To znači da se u EU godišnje pojede od 80 do 200 milijuna žaba, ovisno o veličini vrste, a zajedničko istraživanje organizacija Robin des Bois i Pro Wildlife pokazalo je da se samo u Francuskoj godišnje konzumira više od 3 tisuće tona smrznutih žabljih krakova.

Francuska bi trebala preuzeti odgovornost za zaštitu određenih vrsta žaba

U pismu se navodi da velika većina ovih žaba dolazi iz divljih populacija u Indoneziji, Turskoj i Albaniji, gdje su neke vrste žaba itekako ugrožene. Vijetnam je također veliki izvoznik žabljih krakova, ali te se žabe obično uzgajaju i nisu divlje.

Čak 557 potpisnika ovog pisma, koji rade na području istraživanja, zaštite okoliša i veterine, sugeriralo je da bi Francuska trebala preuzeti odgovornost za zaštitu određenih vrsta žaba, s obzirom na to da je to zemlja u kojoj se konzumira najviše žabljih krakova u EU.

Iako su populacije žaba porijeklom iz EU zaštićene od "komercijalnog iskorištavanja", prema Direktivi o staništima koju je Europska zajednica usvojila 1992. godine, ova se zaštita ne odnosi na vrste uvezene u EU, što smatraju apsurdnim.

Žabe iz zemalja izvan Europske unije vrlo su ugrožene

"Populacije žaba ovdje u Europi zaštićene su zakonom, ali EU još uvijek tolerira izvoz milijuna žaba iz drugih zemalja - čak i ako to prijeti tamošnjoj populaciji žaba. To uopće nije u skladu s nedavnom strategijom EU o bioraznolikosti", rekla je Sandra Altherr, voditeljica znanosti u Pro Wildlifeu, u izjavi za medije.

Potpisnici su pozvali Francusku da razvije prijedloge za zaštitu ugroženih vrsta žaba i da osigura da trgovina žabljim kracima bude regulirana pravilima međunarodne trgovine.

Pročitajte više