Kako odabrati savršen zreli ananas i zašto ga je važno okrenuti naopako

Foto: Shutterstock

ANANAS je tropsko voće koje potječe iz Južne Amerike, ali se danas uzgaja diljem tropskih područja svijeta, uključujući i jugoistočnu Aziju, Afriku, Srednju i Južnu Ameriku te Havaje. U trgovinama se može pronaći tijekom cijele godine, ali kao i većina voća i povrća, ananas ima svoju sezonu kad je ovo voće najslađe i najsočnije. Sezona ananasa obično traje od ožujka do lipnja, ovisno o području i uvjetima uzgoja, a svježi se već neko vrijeme u Hrvatskoj može naručiti avionom. 

Avionski ananas je termin koji se koristi za opisivanje svježeg ananasa koji je ubran i unutar 24 sata od ubiranja dovezen zrakoplovom iz tropskih regija u kojima se uzgaja. Ovaj način dostave osigurava da ananas bude svjež, zreo, sladak i sočan.

Međutim, avionski ananas ima visoku cijenu, koja odražava troškove prijevoza. Bez obzira jeste li kupili skupi avionski ananas ili onaj iz trgovine, važno je znati kako pravilno rezati ove velike, šiljaste plodove. Ali prije nego što uopće izvadite nož, svakako biste svoj ananas trebali okrenuti naopako.

Okretanje ananasa naopako

Kada pripremate ananas za konzumaciju, važno ga je okrenuti naopako jer će to osigurati ravnomjernu raspodjelu sokova po cijelom plodu. Donji dio ploda je u pravilu mjesto gdje se nakupljaju šećeri pa ako preskočite ovaj korak, sve narezane kockice s vrha ananasa mogu biti pomalo bezukusne i smežurane. Ananas neće postati zreliji nakon što se ubere pa kako biste osigurali najsočnije voće, planirajte unaprijed i pohranite ga naopako čim se vratite iz trgovine.

Kako ananas ima bodljikave vrhove koji ne pružaju najbolju podlogu za pohranu, prvo biste trebali odrezati vrh, a zatim ananas okrenuti naopako na tanjur. Potom ga čvrsto omotajte plastičnom ili aluminijskom folijom kako se sokovi ne bi izlili.

Čak i ako ananas u hladnjak stavite pola sata prije rezanja, to će imati pozitivne učinke, ali ako možete, ostavite ga pohranjenog naopako nekoliko dana kako bi rezultat bio sočniji, slađi i ukusniji. Hladnoća može produljiti svježinu ananasa, ali ga možete pohraniti i na sobnoj temperaturi.

Kada sokovi malo odleže, ananas je spreman za konzumaciju ili pripremu vaših omiljenih jela. Narežite ga na kriške debljine jednog centimetra, dodajte u voćnu salatu, ispecite na roštilju ili iskoristite za pripremu kolača.

Biranje savršenog, zrelog ananasa

Odabir savršenog, zrelog ananasa u trgovini može biti pravi izazov. Za razliku od drugog voća, osim njegove boje i izgleda, potrebno je obratiti pozornost na teksturu, miris i težinu.

Kada ga kupujete u trgovini, svakako potražite ananas koji ima živopisno i zdravo zeleno lišće, koje se smatra znakom svježine. Idealno bi bilo da vanjski dio ima zelenkasto-žutu nijansu, što može značiti da je plod potpuno zreo.

To je zato što ananas polako mijenja boju iz zelene u žutu dok sazrijeva, a prestaje sazrijevati nakon što se ubere. Međutim, i zeleni ananas može biti zreo u nekim slučajevima, zbog čega je važno u obzir uzeti i druge čimbenike.

Poput drugog voća, tekstura ananasa vam može pomoći da odredite je li potpuno zreo. Zreli ananas bi trebao imati čvrstu ljusku, ali i biti lagano mekan kada ga stisnete. Ananas koji je potpuno čvrst ili tvrd kada se stisne vjerojatno neće biti potpuno zreo.

Jedan od najboljih načina da doznate je li ananas zreo i spreman za uživanje jest da ga pomirišete. Zreli ananas obično ima sladak miris na dnu ploda. Ako ananas nema nikakav miris, to može značiti da nije potpuno zreo. S druge strane, oštar ili gorak miris često ukazuje na to da je ananas možda prezreo.

Provjera težine ananasa može biti učinkovita strategija za određivanje zrelosti. Potražite ananas koji se čini teškim za svoju veličinu, što često znači da je zreliji. U mnogim slučajevima težak ananas će biti sočniji, što znači da će vjerojatno biti slađi i ukusniji.

Jednostavan način da doznate je li vaše voće potpuno zrelo je da lagano povučete lišće koje strši s vrha ananasa. Prema nekima, lišće bi se trebalo vrlo lako odvojiti ako je ananas zreo i spreman za uživanje. Lišće koje se teško povlači može biti znak da ananas nije potpuno zreo.

Pročitajte više