Konačno smo pronašli prave krafne kao nekad. Velike su, prefine i nisu skupe

Foto: Promo

DOŠLO je doba godine kad se sve vrti oko krafni. Društvene mreže vrve fotografijama, među malim milijunom kombinacija okusa za punjenja teško se snaći, a krafne sve više ulaze u kategoriju kompliciranih i preskupih slastica, umjesto da ostanu jednostavno, slatko veselje koje si baš svatko može priuštiti.

Ta pošećerena loptica prženog dizanog tijesta punjena marmeladom trebala bi biti dostupna svima, a mi smo pronašli trenutno najbolje krafne na tržištu koje su ogromne, nevjerojatno fine, a cjenovno vrlo prihvatljive. Ako ste i vi ljubitelji mekanih, svježe pečenih old school krafni, ostanite s nama jer ćemo vam otkriti gdje ih možete pronaći. Hint - na gotovo svakom uglu.

Mlinar ima "prave" krafne

Mlinarove pekarnice ni u pokladno doba nisu razočarale, a krafne su im top, kako god da pogledamo. Moramo priznati kako smo nerijetko znali pojesti višestruko skuplje, a grozne krafne, zato će nas ove godine Mlinar spasiti od bankrota.

Mlinarove krafne definitivno spadaju u kategoriju onih dobrih starih krafni na kakvima smo svi odrasli i koje zapravo i povezujemo s pojmom "krafne". Tijesto je slatkasto, prozračno i mekano, ujedno i nevjerojatno sočno, a krafna je dovoljno velika da vam prekrije cijeli dlan, za razliku od nekih pomodnih koje su višestruko skuplje, a čak i upola manje.

Uvaljane su u šećer u prahu, kako i priliči svakoj poštenoj krafni, i punjenja ima brdo, a riječ je o kiselkastom voćnom nadjevu koji nas definitivno vraća u djetinjstvo.

Što jednostavnije, to bolje

Inače, krafne su popularna slastica koja potječe iz srednje Europe, a posebno se rado prže i jedu u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i Mađarskoj. Kako kažu stari recepti, prve krafne su bile jednostavna smjesa brašna, jaja, mlijeka i neke vrste masnoće koja se pekla u dubokom loncu punom vrućeg ulja.

I tada su ljudi, kao i mi danas, žudjeli za nečim slatkim - hrskavim izvana i sočnim iznutra, a pripremale su se prvenstveno za posebne prilike, naročito karnevale, kada bi svaka kuća pržila svoje. Nije dugo trebalo da se počnu otvarati pekarnice koje su se primarno bavile izradom i prodajom krafni.

Od tada do sada receptura za krafne se ipak malo promijenila, pa se tijestu dodaju razne arome, poput limuna, ruma i vanilije, zbog čega je mirisnije i ukusnije, a nadjevi su raznovrsni, no nama je ipak i dalje najdraži onaj klasični, baš kakav imaju i Mlinarove krafne.

Da vas više ne zavlačimo, vjerujte da krafne iz Mlinara ne želite propustiti, zato vas sad puštamo na miru, a vi skoknite do najbližeg Mlinara po krafnu, dvije, tri.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Mlinarom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više