Kreće sezona kamenica, pogledajte koliko će vas koštati u Stonu, a koliko u Zagrebu

Foto: Shutterstock

AKO VOLITE kamenice, onda sigurno znate da ulazimo u njihovu sezonu. Kamenice će u narednim tjednima biti sve bolje i bolje, a njihov je vrhunac oko blagdana sv. Josipa 19. ožujka, kada će se na Pelješcu održati Festival kamenica.

Kamenice su pravi specijalitet još od doba Rimljana, a kod nas su najpoznatije stonske kamenice, koje se uzgajaju još od 17. stoljeća. Područje Stona poznato je po uzgoju dagnji i kamenica vrhunske kvalitete, a malostonski zaljev posebno je pogodan za njihov uzgoj, što zbog Neretve koja se ulijeva u more, što zbog čestih kiša zimi.

>> Istražili smo jesu li kamenice zaista afrodizijak, odgovor bi vas mogao iznenaditi

Kako ih čistiti i pripremiti?

Kamenice je potrebno pažljivo otvoriti iznad zdjele u koju će iz njih iscuriti sok - čvrsto ih držite krpom, a zatim vrh noža ugurajte između gornjeg i donjeg dijela školjke te ga lagano zaokrenite i razdvojite kamenicu na dva dijela.

Meso kamenice zatim se odreže, ravni dio školjke baca se, a u zaobljeni se vrati odrezano meso i ulije se sok koji je iz nje iscurio. Kamenice se mogu pripremati na razne načine - pohane, na žaru, u juhi, no mnogi se slažu da su najukusnije sirove, s nekoliko kapi limunovog soka. 

Kome kamenice nisu nadohvat ruke, uvijek ih može kušati u nekim restoranima. Nekoliko zagrebačkih restorana u svoju je ponudu već uvrstilo kamenice, kao i neki restorani u Stonu, a mi smo usporedili njihove cijene.

Jesu li skuplje u Zagrebu ili u Stonu?

Kamenice možete kušati na nekoliko provjerenih mjesta u Zagrebu, a prvo takvo mjesto je svakako Bota Šare, restoran koji je poznat po svojim kamenicama. Ovdje ćete kamenice s limunovim sokom platiti 2.52 eura za komad, a pohane kamenice i kamenice sa žara ovdje koštaju 2.92 eura po komadu.

Kamenice se u Zagrebu poslužuju i u novootvorenom steakhouseu Marble, gdje su nešto skuplje, pa ćete tako za jedan komad morati izdvojiti 5 eura, a u restoranu Korčula možete naručiti svježe kamenice po cijeni od 6.50 eura za komad. Konoba Dida u Zagrebu također nudi kamenice, po cijeni od 3.60 eura za komad.

U restoranu Bota Šare u Malom Stonu kamenice se prodaju po tri komada, pa ćete tako za tri kamenice sa svježim limunom izdvojiti 7.20 eura, za tri kamenice sa žara 8.40 eura, a za tri pohane kamenice 9.30 eura. Ovdje nude i kombinaciju od devet kamenica (po tri od svake vrste), a to košta 24 eura. Konoba Bakus u Stonu u svojoj ponudi također ima kamenice, a ovdje se prodaju po cijeni od 1.50 eura po komadu.

Pročitajte više