Ovdje je tako ugodno da nam ni li-la hrana nije pokvarila doživljaj

Foto: Index

PROŠLI vikend bili smo na ručku u Grešnoj gorici u Desiniću, blizu Velikog Tabora (točna adresa je Taborgradska ulica 35, 49216 Desinić). Ovaj je restoran već dobro poznato odredište za obiteljski ručak subotom ili nedjeljom, a od Zagreba do tamo autom vam treba oko sat vremena.

Porcije su stvarno velike, toliko da se od jedne mogu najesti dvije osobe, naročito ako naručite i predjelo. Mi smo za predjelo (jedno je skroz dovoljno za tri osobe s obzirom na to da slijedi obilno glavno jelo) naručili namaze. Zaseku, koja je bila stvarno dobra, dimljena i ne masna, više špekasta, svježi sir s paprikom i svježi sir s mljevenim bučinim sjemenkama, koji je odličan - buča se lijepo osjeti. Uz to dobijete friški domaći kruh, onaj gusti, pravi kruh kakav vam je možda nekad pekla baka.

Teletina dobra, kotleti ne

Dolazimo do glavnog jela. Nabrusili smo se na mlince tako da su oni bili definitivni izbor, a od mesa smo odabrali pečenu patku, teleće pečenje i taborgradske šnicle - radi se o kotletima u umaku od češnjaka i vina. Od priloga tu su bili pečeni krumpir, klasika, i zapečeni grah. Grah nije bio, što često zna biti slučaj, presoljen i papren, već blag, ali ukusan. Salata - krastavci s kremastim vrhnjem - dobiva čistu peticu.

Što se mesa tiče, tu je definitivno pobijedila teletina jer je bila sočna, a nimalo masna. Pečena patka je bila mrvicu suhonjava. Najveći problem su kotleti u umaku od češnjaka i bijelog vina koji je zgusnut, pretpostavljamo, gustinom. Šteta, jer se zgusnuo previše, a protiv malo rjeđeg umaka od češnjaka i vina ne bismo imali apsolutno ništa.

Kod mlinaca su nam falili oni tu i tamo crni krugovi kakvi ostanu po njima kad se peku na šporetu na drva, i trebalo ih je još malo začiniti, bili su prenježni. No nisu bili previše pofureni niti su se raspadali i razveselilo nas je što su tanki.

Cjenovno ok, atmosfera top

Ručak, kućni Chardonnay, rakije i mineralna za troje koštali su nas petstotinjak kuna. Za desert nismo imali mjesta, no ono što smo vidjeli u prolazu izgledalo je odlično. Čisto da vas upozorimo, ovdje za vikend nemojte dolaziti na blef jer je sve unaprijed rezervirano, već nazovite barem dan ranije. Ali jednom kad sjednete, nitko vas neće požurivati, svi su veseli iako je gužva i na njihovoj ugodnoj terasi s pogledom na dvorac Veliki Tabor ostat ćete satima. Ako želite protegnuti noge, možete prošetati oko vinograda, hraniti koze ili samo malo prileći na travu nasred livade. Mi ćemo se svakako vratiti.

Pročitajte više