Probali smo kupovne pince, od 1.79 do 19 eura po komadu, evo dojmova

Foto: Hana Kajari/Index

PINCA, sirnica ili pogača - kako god da je zovemo, svi znamo da je riječ o slatkom tijestu s maslacem, jajima i raznim aromama, bilo da je to limunova ili narančina korica, vanilija i rum ili neki sličan alkohol, posipanom šećerom. Tradicionalno se peče za Uskrs u gotovo svim dijelovima Hrvatske i jede uz sve divote zbog kojih većina nas svake godine jedva čeka tu nedjelju ujutro.

Dobar dio naših čitatelja su vrsni amaterski kuhari i pekari, pa ovaj neizostavan bogati kruh pripremaju sami (recepata je brdo, a mi imamo par provjerenih, što sa Silbe, što s Korčule, pa i klasiku, ali i onu bez glutena), no što sa svima onima koji ne znaju ili pak nemaju vremena? E oni će svoju pincu kupiti, a mi smo isprobali najpoznatije kako bismo vam pomogli u izboru.

Koliko koja košta, kakva je i gdje je kupiti, saznajte u nastavku.

Bekeraj

Cijena: 3 eura

Iako smo fanovi ove male pekarnice u Tuškanovoj pored zagrebačkog Kvatrića, prvenstveno njihovih krafni, njihova nas je pinca razočarala. Kupili smo malu za 3 eura (imaju i velike za 7, ali nijedne nije bilo kad smo došli) i ona izgledom jedva, a okusom, mirisom i teksturom uopće ne podsjeća na ovaj tradicionalni uskrsni kruh.

Suha je, korica joj je neugodno tvrda, a okusom i mirisom podsjeća više na neko basic pecivo umjesto na bogati kruh s jajima, maslacem, aromama. Šteta, nadamo se da će dogodine popraviti recepturu.

Ocjena:

Neka jedu kolače

Cijena: 13 eura

Neka jedu kolače je izgledom najviše podsjećala na domaću pogaču, međutim ova koju smo mi kupili je bila izuzetno suha i, nažalost, poprilično bezukusna. S obzirom na to da često hvalimo proizvode ove slastičarne, ovo nas je jako iznenadilo pa smo počeli tražiti razloge koji bi mogli biti krivac - pincu smo kupili tri dana prije samog testiranja i prodavačice su nam tad prodale onu koja je bila izložena na polici jer je bila zadnja. 

Moguće da je to utjecalo na naš dojam. No isto tako valja naglasiti da su pince slastice od kojih se nekako i očekuje da "stoje" i koje često jedemo i nekoliko dana nakon pečenja pa nismo sigurni je li to argument kojim bismo mogli opravdati ovaj dojam. Nažalost, razočarala nas je.

Ocjena:

Pan-Pek

Cijena: 3 eura

Vizualno možda najneuglednija pogača koju smo isprobali. Tijesto je "blijedo", a grožđice u njemu djeluju neprivlačno (na prvu smo se zapitali jesmo li uzeli pincu ili neki pokušaj neuspjele focaccie s maslinama). Okus nas nije oduševio, jednako je "bljedunjav" kao i tijesto. Nije suha, to je svakako plus, no nije pinca koju bismo ponovno kupili.

Ocjena:

Bread Club

Cijena: 9 eura

Bread Clubova pinca je ove godine puno lošija no prošle. Nedostaje nam svih onih aroma, iako je teksturom dobra. Teško joj je pronaći ijednu konkretniju zamjerku (nije potpuno bezukusna, a nije ni presuha), međutim ni po čemu nije pamtljiva. Uzevši u obzir ponajviše cijenu, ipak smo očekivali više.

Bread Clubovu pincu na blind testu bismo teško razlikovali od onih najjeftinijih iz bilo koje druge pekare.

Ocjena:

Mlinar

Cijena: 1.99 eura

Postoji li itko tko barem jednom nije probao Mlinarovu pincu, a onda joj se i vratio? Od nje nikad ne očekujemo previše, no nikad nas ne razočara.

Klasični okus kupovne pince kojoj se okrenemo svaki put kad nam ne uspije domaća verzija, mirisna taman onoliko koliko očekujete od kupovne pince, tijesto prozračno, ali i taman sočno, šećerni posip taman onako hrskav kakav želite da bude na (kupovnoj) pinci. Za 1.99 eura - sve što očekujemo i trebamo.

Ocjena:

Spar (Pekara Babić - Split)

Cijena: 1.79 eura

Čim smo otvorili ovu pincu, odmah smo osjetili snažnu aromu ruma. Po tome se ova pinca definitivno razlikovala od svih ostalih, veoma je specifičnog okusa i mirisa te, ako volite snažnije okuse ili, da ne kompliciramo, alkohol u kolačima - ovo će vas sigurno oduševiti. Što se teksture samog tijesta tiče, bilo je jako dobro - veoma sočno.

Ocjena:

Noel Bread and Deli

Cijena: 13 eura

Iako na prvi pogled djeluje poprilično skromno, pinca iz Noela nas je poprilično oduševila. Citrusne arome, sočno i prozračno tijesto... Od "high-end" pinci, odnosno pinci viših cijena, ova se, uz Boogiejevu, jedina izdvojila. Definitivno bismo je kupili ponovno.

Ocjena:

Boogie Lab i Kroštula

Cijena: 19 eura

Definitivno jedan od favorita ovog testiranja. Vizualno podsjeća na panettone (koji nas je u Boogieju oduševio ovog Božića), tijesto je najprozračnije od svih koje smo probali, a okusom vlada citrusno voće koje se i u komadićima krije u ovoj pinci. Ono što smo zapamtili jest i da je bila poprilično ljepljiva dok smo je raspakiravali, što nam govori da je prisutna i poprilična količina šećera.

Bili smo poprilično skeptični prema cijeni, no s obzirom na to da smo ostali razočarani nekim pogačama koje su nas koštale i po 13 eura, Boogieju i Kroštuli nemamo što zamjeriti.

Da, skupo je, no nećete se osjećati "prevareno" jer je riječ o zaista vrhunskom proizvodu.

Ocjena:

Gluten Bio

Cijena: 9 eura

Iako smo, kad smo je kupovali, pomislili: "Što je ovo i kako to izgleda?", bezglutenska pinca iz Gluten Bia pokazala se kao najveće iznenađenje ovog testiranja. Nevjerojatno aromatična (lijepo se osjete citrusni dodaci), sočna i mekana (iako na prvu izgleda kao da će biti sve suprotno toga), ova pinca je definitivno bila favorit testiranja te jedna od rijetkih po koju bismo se definitivno vratili opet. 

Pokazalo se da bezglutenska pinca može biti puno ukusnija od nekih svojih glutenskih "kolegica". Sve preporuke! Valja naglasiti da ćete ovdje za 9 eura dobiti nešto manju pincu nego u ostalim mjestima koje smo obuhvatili ovim testiranjem.

Ocjena:

Bonus - Dubravica

Cijena: 27 eura

Ne bi bilo fer ovaj Colomba Pasquale staviti zajedno s pincama, a radi se o slatkom kruhu originalno iz Lombardije koji se može naći u tek odabranim pekarnicama Dubravica po Zagrebu te u njihovom rodnom Zaprešiću. Kao i vrlo uspješan panettone koji su u suradnji s tzv. talijanskim kraljem panettonea pekli za Božić (više o tome ovdje), suradnja se ponovila i kod Colombe, a rezultat je stvarno odličan.

Mi smo uspjeli uhvatiti tek ovu s tri vrste čokolade, a postoji i varijanta s kandiranom narančom, medom i bourbon vanilijom. Colomba sama po sebi vrlo sliči panettoneu, no glavna je razlika oblik, pa umjesto da bude visoka kao panettone, Colomba Pasquale je niža i podsjeća na golubicu.

Iznimno je sočna, puna karakterističnih rupa u tijestu, a ova s čokoladom nama je jako ukusna, iako smo mislili da nismo fanovi čokoladnih tijesta, dok za prošli Božić nismo kušali upravo Dubravičin čokoladni panettone. Ipak, moramo priznati, cijena mu nije nimalo slatka.

Pročitajte više