Sirova jaja i svinjske nogice - u tome leži tajna dugovječnosti kod stogodišnjaka?

Foto: Shutterstock

KAKO doživjeti stotu jedna je od najvećih životnih misterija, no nekima to ipak uspije. To je posebno slučaj u takozvanim plavim zonama, regijama na svijetu u kojima ljudi žive duže od prosjeka i gdje je najveći broj stogodišnjaka, kao što je primjerice u Okinawi u Japanu ili na otoku Ikariji u Grčkoj.

Već znamo da tajna dugovječnosti leži u fizičkoj aktivnosti, životu sa što manje stresa, ali i pravilnoj prehrani, no što ta prehrana zapravo podrazumijeva? Neki su stogodišnjaci podijelili svoje tajne i otkrili koja im je to hrana "pomogla" da dožive stotu.

Jaja, zobena kaša i svinjske nogice

Emma Morano bila je najstarija živuća osoba na svijetu sve do svoje smrti 2017. godine, a doživjela je čak 117 godina. Rođena je 1899. godine u Italiji, a za BBC je svojedobno izjavila kako vjeruje da je njezina starost djelomično rezultat dobre genetike, ali i prehrane, točnije jaja. Naime, više od 90 godina jela je po tri jaja dnevno, od toga dva sirova. 

Svoju "tajnu" otkrila je i Jessie Gallan, koja je rodom iz Škotske, a umrla je 2015. godine u dobi od 109 godina. U intervjuu za STV News otkrila je tajnu svoje dugovječnosti: "Svaki dan sam puno vježbala, jela toplu zdjelicu zobene kaše svako jutro i nikada se nisam udavala."

Iako bi mnogi pomislili da tajna dugovječnosti leži u zdravoj prehrani prepunoj voća i povrća (i to je djelomično istina), jedna je stogodišnjakinja za Time otkrila da je tajna u prehrani bogatoj svinjetinom, uključujući svinjske nogice i uši. Riječ je o Jeralean Talley iz Michigana, koja je prije smrti 2015. godine bila najstarija osoba na svijetu, a doživjela je 116.

>> Čitateljica o gulašu od svinjskih nogica: "Ili voliš ili preskočiš objavu"

Tajna je i u sladoledu, ali i u čokoladi?

Drugi stogodišnjaci koji su otkrili da su duboku starost doživjeli zbog svoje prehrane su Richard Overton, koji je doživio 112 godina i često jeo sladoled, kao i stogodišnjakinja Jeanne Calment, koja je zasluge pripisala maslinovom ulju, vinu i - čokoladi.

I Olive Edwards, 110-godišnja baka iz Sjevernog Yorkshirea, za svoju dugovječnost "krivi" prehranu - ona je jela po tri obroka dnevno, a njezina se prehrana uglavnom sastojala od lososa i šparoga. Još jedna Britanka, Ethel Caterham, doživjela je 114 godina i za Telegraph otkrila da je bila umjerena u jelu, ali da se voljela počastiti čokoladnim eklerom.

Japanci su također poznati po velikom broju stogodišnjaka, posebno japanska prefektura Okinawa. Japanac Jiroemon Kimura, koji je u jednom trenutku prije smrti 2013. godine proglašen najstarijom živućom osobom sa 113 godina, rekao je da prestane jesti kada je sit otprilike 80 posto.

>> Ovo je najstariji čovjek na svijetu, ima 111 godina. Kaže da tajna leži u ovom jelu

@guinnessworldrecords Say hi to the new oldest man in the world - John Tinniswood at the age of 111 years and 223 days old 🥰 #guinnessworldrecords #officiallyamazing #oldestman ♬ original sound - Guinness World Records

Pročitajte više