Sve je više hejtera burrate, a ovo joj najviše zamjeraju

Foto: Unsplash

BURRATA je talijanski sir, puno mekši i masniji od obične mozzarelle, a dok izvana ima čvrsti omotač od sira, iznutra je meke teksture zahvaljujući kombinaciji stracciatelle i vrhnja.

Ovaj je sir karakterističan za talijansku regiju Apuliju i vjeruje se da je nestao oko 1920. godine, a istraživači kažu da ju je prvi napravio lokalni proizvođač sira Lorenzo Bianchino Chieppa na seoskom imanju u blizini dvorca Castel de Monte.

>> Vodič kroz vrste sireva koji se najčešće koriste na pizzi. Koji je vama najdraži?

Međutim, to su osporili proizvođači burrate u Andriji, koji tvrde da su oni izmislili ovaj proizvod. Riječ "burrata" prvi put se pojavljuje u publikaciji Guida Gastronomica D'Italia iz 1931. godine, a taj popis navodi burratu kao tipičan proizvod Andrije, grada u regiji Apulija.

Bez obzira na njegovo podrijetlo, riječ je o skupom siru, ponajprije zbog visokog udjela masnoće i intenzivnog rada u proizvodnji, koji je svojevremeno bio vrlo popularan u restoranima jer nakon što se prereže, iz njega "dramatično" iscure stracciatella i vrhnje. No čini se da popularnost burrate pada, a ovo bi mogao biti razlog.

"Osjećala sam se prevareno"

Još je prošle godine američka spisateljica Tammie Teclemariam, koja uglavnom piše o hrani i vinu, napisala tekst o burrati koji je postao viralan i podijelio mišljenja, a bilo je jako puno ljudi koji su se složili s njezinom tvrdnjom o burrati opisujući ovaj talijanski sir kao "dosadan", "precijenjen" i "blag".

Kako piše u tekstu, ona i prijateljica bile su jako uzbuđene kada su na jelovniku jednog njujorškog restorana vidjele "toast d'oursins" ili tost od ježinaca, no neugodno su se iznenadile kada je u tom jelu, koje su platile 28 dolara, glavni sastojak bila upravo burrata.

"Naravno, sir je bio naveden na jelovniku, ali mislile smo da će biti samo ukras. Umjesto toga, bilo je nemoguće izbjeći debeli sloj burrate u svakom zalogaju. Osjećala sam se prevareno", piše Tammie Teclemariam.

Burrata je prečesto središnja točka jela

Dodala je i da burrata nije problem sama po sebi, već je problem u njezinoj pretjeranoj uporabi. Prečesto se u restoranskim jelima burrata koristi kao "središnja točka" i vrlo često bude popraćena visokom cijenom. Osim toga, rekla je i da samo netko s intolerancijom na laktozu može burratu smatrati "lošom", ali da je često predvidljiva i nimalo kreativna namirnica.

Nakon što je njezin tekst postao viralan, mnogi su se složili s njom i na društvenim mrežama podijelili svoje stavove. "Nisam siguran tko to treba čuti, ali burrata ne mora ići na svako jelo", "Tako mi je drago da je netko progovorio o ovome, sada konačno mogu priznati da mrzim burratu i umoran sam od pretvaranja da mi se sviđa", samo su neki od komentara.

>> Među najboljim sirevima na svijetu i oni iz Hrvatske, Srbije, BiH te Crne Gore

Pročitajte više