Već sto godina slušate o sirupu od bazge, a nikad ga niste napravili? Imamo recept

Foto: Shutterstock

BAZGA, zova, zohva, bazgovina, baza, zovika… To su samo neka od imena za istu biljku čiji se cvijet koristi za pripremu najboljeg i najpopularnijeg domaćeg soka. Bazge u kontinentalnom dijelu ima svugdje i samo na jednom grmu možete ubrati dovoljno cvjetova za koju litru sirupa.

Berite cvjetove dalje od ceste

Naravno, pri tome je najvažnija jedna stvar- cvjetove bazge treba brati daleko od prometnica i bilo kakvog zagađenja, i to po sunčanom i suhom vremenu, nikako poslije kiše. Berite ih ručno ili koristeći posebne škare namijenjene za berbu, pazeći da ne oštetite samu biljku.

Možete ih iskoristiti za čaj

Cvjetovi za čaj se suše obješeni na prozračnom i sjenovitom mjestu kako ne bi izgubili boju, a nakon što se osuše, najbolje ih je čuvati u staklenim posudama do godine dana na suhom i tamnom mjestu.

Nakon cvjetova dolaze bobice

Što se tiče plodova i lišća, kod njih treba biti posebno oprezan jer mogu izazvati zdravstvene probleme. Ali bez panike, bazga vam neće naštetiti ako je pravilno pripremate. Svježe bobice moraju se termički obraditi, dakle skuhati, bilo kod pripreme džema, sirupa, likera ili vina.

Isto vrijedi i za cvjetove koji se mogu pohati, a od njih se radi sirup, čaj ili sok. Kora, listovi i sjemenke ne preporučuju se koristiti. Berba počinje sredinom svibnja, a trebala bi potrajati skoro do kraja lipnja.

No, ako propustite ovu ljetnu berbu, u rujnu na red dolaze bazgine bobice od kojih se rade pekmezi i džemovi, vino, ocat, sirup i likeri. U nastavku su recepti, sigurno ćete iskoristiti barem jedan.

Sirup od cvjetova bazge

Sirup od bobica bazge

Bazgolada

Pohani cvjetovi bazge

Pročitajte više