VIDEO Nož vam je tup, a nemate oštrilo? Zgrabite šalicu!

Foto: Shutterstock

NA temu oštrenja noževa može se pronaći mnogo proturječnih informacija. Neki preporučuju skupu specijaliziranu opremu, dok drugi kažu da svaki nož možete jednako dobro naoštriti služeći se predmetima koje već imate kod kuće. Korištenje kamena za oštrenje svakako je najbolji način za oštrenje noževa, ali takvo kamenje može biti prilično skupo. Većina keramičkih tanjura, zdjela i šalica ima rub bez glazure oko samog dna, a neglazirana keramika tvrđa je od metala i može se koristiti kao brusni kamen.

Tehnika brušenja

Sve što trebate učiniti je okrenuti šalicu i oštricom noža kliziti duž neglaziranog ruba pod kutom od 15 do 20 stupnjeva. Trebali biste početi s otprilike 10 poteza sa svake strane te polako smanjivati broj poteza dok ne dobijete oštricu čiji je rub relativno simetričan i iznimno učinkovit. U manje od 60 sekundi transformirat ćete nož koji je jedva mogao prerezati rajčicu u nož koji bez napora prolazi kroz krumpir.

@themacrokitchen How to sharpen a knife on a coffee cup. #knife #fyp #tiktokchef ♬ original sound - TheMacroKitchen

Imajte na umu da ova tehnika zapravo oštri nož uklanjanjem materijala tako da je preporučujemo samo s jeftinim noževima ili kada ste stvarno u škripcu. Pažljivo birajte i šalicu. Tehnika ne oštećuje keramiku, ali možda ju ne bi trebalo isprobavati na finom porculanu.

Vještina i iskustvo

Druge važne varijable su vještina i iskustvo osobe koja drži nož. Oštrenje bilo čega rukom zahtijeva dosljednost i tehniku koja se lako ponavlja. Uz pažljive pokrete i dovoljno prakse čak i cigla može poslužiti nekome tko zna što radi.
 

Pročitajte više