Vjeruje se kako je ovo bio Titov najdraži kolač, čak je dobio i ime po njemu

Foto: Profimedia/Shutterstock

4. SVIBNJA prije 44 godine u Ljubljani je umro Josip Broz Tito. Rođen je u velikoj seljačkoj obitelji u Kumrovcu,  otac mu je bio Hrvat, a majka Slovenka. Josip je bio sedmi od petnaestero djece i sve što se dalje zbiva nama na Index Foodu nije bitno, koliko ono što je volio jesti.

Među najdražim jelima bili su mu, kako je jednom prilikom otkrio njegov kuhar Mića Stojanović, kajgana s čvarcima, jelenji odrezak s borovnicama i janjeći kotleti. Ipak, Titovo najdraže jelo bili su zagorski štrukli, o kojima smo vam već pisali prošle godine. Sada je, pak, došao red na slatko, a Slobodna Dalmacija je nedavno pisala upravo o njegovom najdražem kolaču.

"Da je jako volio slatko, odnosno barem jedan kolač, uvjeravaju nas objave na društvenim mrežama i pojedinim medijima 'u regionu', pa se tako u zadnje vrijeme piše da je Tito obožavao slasticu s orasima, čokoladom i kavom. Navodno je recept dugo bio dobro čuvana tajna. Sada, očito, više nije. Pa vam ga prenosimo, bio to zaista Titov najdraži kolač ili ne, jer recept ne zvuči nimalo loše, baš nas podsjeća na kolače kakvi su nekoć bili jako omiljeni na ovim prostorima", piše gore spomenuti portal, a recept koji su objavili prenosimo u nastavku.

Recept za Titov kolač

Za biskvit je potrebno:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mljevenih oraha
  • 5 žlica kuhane kave
  • 5 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice ulja.

Za pripremu kreme trebat ćete:

  • 400 ml mlijeka
  • ​200 g maslaca
  • 100 g otopljene čokolade
  • 10 žlica šećera
  • 5 žlica brašna
  • 3 žlice mljevenih oraha
  • 2 žumanjka
  • 1 vanilin šećer.

Kolač podrazumijeva i dekoraciju, a to je: 

  • malo čokolade 
  • malo mljevenih oraha.

Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjcima dodajte pola količine šećera (100 g) i sve dobro izmiksajte. Žumanjcima dodajte drugu polovicu šećera i njih također izmiksajte. U smjesu sa žumanjcima dodajte hladnu kavu, mljevene orahe, brašno prosijano s praškom za pecivo i ulje, pa sve dobro promiješajte te na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu ulijte u nauljen i pobrašnjen lim za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 minuta.

Za kremu u mlijeko umiješajte brašno i žumanjke, pa sve kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi. Izmiksajte maslac, šećer i vanilin šećer pa im dodajte otopljenu čokoladu. Sve dobro izmiješajte te pomiješajte s ohlađenom kuhanom kremom od brašna i žumanjaka.

Kada je biskvit pečen, ostavite da se ohladi pa po njemu ravnomjerno rasporedite kremu i ostavite da se stegne, par sati ili preko noći. Ukrasite naribanom čokoladom i mljevenim orasima pa narežite na kocke i poslužite.

>> Imamo originalni recept za grah iz JNA, točan u gram

>> Nakon graha, donosimo vam još originalnih recepata iz JNA

Pročitajte više