Započnite sezonu juha uz odličan recept za francusku juhu s krumpirom i porilukom

Foto: Shutterstock

JUHU od krumpira i poriluka vrlo je jednostavno napraviti. Zahtijeva samo nekoliko sastojaka - poriluk, maslac, krumpir, temeljac, vrhnje i malo začina.

Jušni luk

Poriluk se ponekad naziva i jušnim lukom. Ima vrlo blag okus uz samo malo slatkoće koju ima običan luk i može se dobro uklopiti u gotovo svaku juhu. Ovdje počinjemo na klasičan način, porilukom koji se polako pirja na maslacu. Trik je u tome da poriluk pirjate polako i da ne dopustite ni njemu ni maslacu da značajnije potamne. Ovo će ubrzati proces omekšavanja poriluka koji zapravo traje prilično dugo ako ga samo pokušate skuhati u vodi.

Krumpir

Postoje recepti koji zahtijevaju dodavanje krumpira u omekšali poriluk i pirjanje na maslacu prije dodavanja bilo kakve tekućine, ali nismo otkrili nikakvu prednost ni u okusu ni u teksturi koja bi opravdala takav postupak. Čim poriluk omekša, dodajte krumpir narezan na veće komade. Veliki komadi su važni za ovu metodu jer se raspadaju dok ih kuhate i juhi daju laganu i čistu teksturu.

Zatim dodajte dovoljno domaćeg ili kupljenog pilećeg temeljca da prekrije povrće u loncu, par listova lovora i malo krupno mljevenog crnog papra te kuhajte dok se krumpir ne raspadne.

Da biste dobili stvarno dobru i glatku teksturu krumpira, trebali biste ih zasebno zgnječiti. U otmjenom restoranu to znači mukotrpno guranje kuhanog krumpira kroz plosnato cjedilo s finom mrežicom koje se zove tamis.

Kod kuće jednostavno možete sve sastojke staviti u blender i pretvoriti u pire, ali zapamtite, što više miksate, to će juha imati ljepljiviju teksturu. Kako biste postigli najbolju teksturu, protisnite juhu kroz sitno cjedilo.

Mliječni element

Za mliječni element mnogi tradicionalni recepti zahtijevaju vrhnje ili mlijeko. Mi smo isprobali kombinaciju s vrhnjem i mlaćenicom i jako nam se svidjela. Dobili smo juhu fine kremaste teksture, svijetlu i ukusnu uz pravu dozu kiseline, a malo muškatnog oraščića će ovom jelu podariti još više karaktera.

Za kraj pospite juhu s malo crnog papra i malo sjeckanog vlasca ili mladog luka i imat ćete pred sobom najukusniju juhu od krumpira i poriluka koju ste ikada jeli. Detaljan recept možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više