Znate li kako pravilno umiješati tjesteninu u umak? Imamo odgovor

Foto: Shutterstock

TJESTENINU s umakom svatko od nas radi barem jednom tjedno, no mnogi još uvijek ne znaju kako ju pravilno umiješati u umak. Stavlja li se kuhana tjestenina direktno u tavicu s umakom, malo promiješa i posluži ili se tek na tanjuru pomiješa s umakom? Tu smo da odgovorimo na pitanje na koje mnogi još uvijek ne znaju odgovor.

Sasvim je jednostavno - tjesteninu je potrebno zagrijati u tavi s umakom jer tada ima znatno drugačiji i bolji okus i teksturu u usporedbi s tjesteninom koja se s umakom pomiješa na tanjuru. Pritom je važno pripaziti na nekoliko stvari, pa evo kako korak po korak napraviti najbolju tjesteninu s umakom.

1. Zasebno zagrijte umak

Uz nekoliko iznimaka (kao što je, primjerice, pesto umak), tjesteninu treba pomiješati s vrućim umakom. Ne želite da se vaša kuhana tjestenina ponovno zagrijava u tavi s hladnim umakom, upija višak vode i postaje kašasta. Dakle, prvo ćete u velikoj tavi pripremiti umak, a zatim na red dolazi tjestenina.

2. Skuhajte tjesteninu al dente 

U posebnom loncu zakuhajte vodu za tjesteninu i malo ju posolite (žlica-dvije soli na litru vode). Nije vam potrebna ogromna količina vode, već tek toliko da se tjestenina može kretati. A zlatno pravilo je da tjesteninu nikako ne smijete prekuhati - mora biti kuhana al dente jer će se do kraja skuhati u umaku. Osim toga, tjestenini nikako ne smijete dodavati ulje, jer će se u tom slučaju umak teže primiti za tjesteninu.

3. Prebacite kuhanu tjesteninu u umak

Tjesteninu hvataljkama ili cjediljkom prebacite izravno u tavu s toplim umakom i obavezno sačuvajte malo vode od kuhanja.

Kada je tjestenina u umaku, dodajte nekoliko žlica vode od kuhanja, a to je ujedno i najvažniji korak jer ne samo da pomaže razrijediti umak do prave konzistencije, već i pomaže da se umak bolje uhvati za tjesteninu. Bez obzira na to koji umak radite, trebao bi biti kremast, a to će postići zahvaljujući vodi u kojoj se tjestenina kuhala.

4. Dodajte malo masnoće

Ako imate umak s vrlo malo masnoće (kao što je umak od rajčice), sada je pravo vrijeme da je više dodate. Mala količina masti, poput maslinovog ulja ili maslaca, ključna je za dobru teksturu umaka. Bez masnoće, umak će biti vodenast i neće biti toliko kremast. 

5. Kuhajte i miješajte

Nakon što ste sve zajedno pomiješali u tavi - tjesteninu, umak, vodu za tjesteninu i masnoću - vrijeme je da se sve to zajedno kuha. Kuhajte na najjačoj vatri, neprestano miješajući i dodajući još vode za tjesteninu po potrebi dok umak ne dobije savršenu teksturu.

6. Umiješajte sir i maknite s vatre

Kada tjestenina i umak budu kuhani, maknite tavu s vatre i umiješajte sir ili nasjeckano začinsko bilje. Kod gušćih, dobro emulgiranih umaka dobro je dodati sir dok je tava još na vatri, ali kod rjeđeg umaka ili umaka koji nema mnogo dodataka osim sira, dodavanje sira dok je tava još na vatri može uzrokovati grudice.

7. Dodajte još malo vode

Još uvijek niste gotovi s vodom za tjesteninu - sada je pravo vrijeme da prilagodite teksturu umaka i dodate još malo vode ako vam je umak pregust. Tavu ponovno stavite na vatru, dodajte još malo vode i kuhajte dok umak ne bude točno onakve teksture kakvu želite. I za kraj, tjesteninu poslužite odmah nakon što se skuhala.

Pročitajte više