Čudna zbivanja u slučaju Pussy Riot: Suprug bez vijesti o Tolokonikovoj prebačenoj u drugi zatvor

Screenshot: YouTube

NADEŽDA TOLOKONIKOVA, jedna od dviju članica ruske punk skupine Pussy Riot, koje služe zatvorsku kaznu jer su uvrijedile crkvu i vlast, nije viđena od 24. listopada kada je prebačena u drugi zatvor, javljaju mediji pozivajući se na izjavu njenog supruga.

Tolokonikova je štrajkala glađu u kaznionici u Mordoviji, a njezin suprug nema nikakvih vijesti o njoj otkako je prebačena u drugi, nepoznato koji, zatvor.

Tolokonikova i još jedna članica njezine skupine osuđene su na dvogodišnju zatvorsku kaznu jer su pjevale u moskovskoj katedrali pjesmu kojom su molile Gospu da predsjednika Vladimira Putina pomogne ukloniti s vlasti.

Tolokonikova se žalila da je zlostavlja zatvorsko osoblje u Mordoviji te je prebačena vlakom u drugu kaznionicu. Zadnji je put bila viđena 24. listopada u Čeljabinsku na Uralu.

Njezin suprug Pjotr Verzilov rekao je za portal Buzzfeed kako vlasti žele njegovoj ženi prekinuti svaku vezu s vanjskim svijetom.

Tolokonikova je dvaput štrajkala glađu i optužila vlasti da je kažnjavaju zbog prosvjeda. Većina Rusa smatra svetogrđem to što je njezina skupina izvela u katedrali, no zatvorska kazna izrečena zbog toga potaknula je prosvjede iz cijelog svijeta.

Mordovija, nekih 445 kilometara istočno od Moskve, bio je radni logor u doba represivnog sustava Gulaga što ga je uspostavio sovjetski diktator Josif V. Staljin.

Pročitajte više