Je li moguće da se iz Zagreba večeras vidjela polarna svjetlost?

Screenshot: YouTube

PROMATRANJE polarne svjetlosti oduvijek je bila privilegija onih koji žive na sjeveru.

Ipak, ponekad se zna dogoditi da Aurora Borealis "dobaci" i puno južnije nego što joj je to uobičajeno, a upravo o takvom fenomenu raspisali su se danas svi svjetski mediji. Naime, polarnu svjetlost uzrokuje Sunčev vjetar, odnosno struja vruće plazme koju Sunce izbacuje u svim smjerovima (zbog velike vreline Sunčeva vanjskog sloja, Sunčeve korone), a nedavno je došlo do velikog koronalnog izbačaja koje je uzrokovalo veliku magnetsku oluju. Oluja je trenutno u kategoriji tek za jedan stupanj manjoj od maksimalne, što je više nego što se očekivalo, zbog čega bi se, ako su vremenski uvjeti dobri, polarna svjetlost mogla vidjeti čak i u našim krajevima.

Iako neuobičajen, takav scenarij nije nemoguć. "Polarna svjetlost opažena je u nas noću 10. na 11. veljače 1958., a zatim 8. na 9. i 11. studenog 1991. te noću 6. na 7. travnja 2000. To znači da je prošlo više od 30 godina između prethodnih opažanja, dok se vremenski razmak između predzadnjeg i najnovijeg opažanja sveo na razdoblje kraće od osam godina. Hrvatska, kao i veći dio Europe leži izvan područja redovitog pojavljivanja polarne svjetlosti, te pojavu vidi samo onda kada je ona naročito izražena u polarnom pojasu. U takvim slučajevima su oblici svjetlosnih tvorevina u polarnom području obogaćeni raznolikošću oblika i boja među kojima prevladava crvenilo", stoji na stranicama Hrvatskog fizikalnog društva.

Također, na društvenim mrežama već su se pojavile objave nekih koji tvrde da su upravo Auroru Borealis (u obliku crvene svjetlosti) večeras vidjeli u smjeru sjever-sjeverozapad, malo iznad horizonta. Ako i vi mislite da ste ugledali nešto tomu slično, a usput ste je i fotografirali, šaljite nam fotografije na foto@index.hr.

S druge strane, oni koji su je definitivno vidjeli bili su astronauti na ISS-u koji su je i ovjekovječili u ovom fantastičnom videu.

Pročitajte više