Mirna starost ne očekuje nas u Hrvatskoj, ali prvi nam susjedi imaju više "sreće"

Foto: Shutterstock

PREMA ljestvici "Globalnog indeksa umirovljenja", koju je objavio Natixis, francuska tvrtka za upravljanje financijama, Slovenija je najbolje plasirana od svih zemalja u regiji te je na 16. mjestu od 150 zemalja rangiranih po mirovinskoj sigurnosti koju pružaju svojim građanima, prenosi CNBC. Hrvatska je, prema objavljenom istraživanju, tek na 35. mjestu, što njenim građanima baš i ne daje nadu da će doživjeti mirnu starost.

Duga recesija koja je pogodila cijeli svijet mogla bi biti uzrokom produljivanja radnog vijeka građana. Kriza koja vlada svjetskim gospodarstvom dovela je do toga da Vlade više ne mogu podržavati umirovljenike u mjeri u kojoj su to prije činile. SAD, inače svjetska gospodarska sila, na ljestvici mirovinske sigurnosti zauzima tek 19. mjesto, pa su Amerikanci, što se tiče ekonomske sigurnosti u "zlatnim godinama", u puno lošijoj poziciji od građana zapadne Europe.

Norveška, Švicarska, Luksemburg, Švedska, Austrija i Finska, te Nizozemska, Danska, Njemačka i Francuska, zemlje su koje su zauzele prvih deset pozicija na popisu i u kojima se građani ne trebaju brinuti o tome kako će živjeti kada jednom odu u mirovinu. Te zemlje imaju stabilne socijalne programe, koji umirovljenicima omogućuju dobru medicinsku skrb i razne beneficije, pokazalo je provedeno istraživanje.

Natixis je ljestvicu načinio uz pomoć podataka Svjetske banke i UN-a, uzimajući u obzir faktore poput zdravstvenih troškova, očekivanog trajanja života, dohotka, stope nezaposlenosti i omjera mladih zaposlenih i umirovljenika.

"Poruka je jasna: Građani će morati u većoj mjeri financirati vlastitu mirovinu", izjavio je John Hailer, predsjednik Natixisa i glavni predstavnik tvrtke za Ameriku i Aziju.

Od ostalih zemlja u regiji Srbija se nalazi na 75., Makedonija na 81., a Bosna i Hercegovina tek na 99. mjestu ljestvice od ukupno 150 zemalja. Na samo se začelje smjestio Zimbabve.

Pročitajte više