Od uspješne pijanistice do beskućnice: Nevjerojatan život Anne Naysmith

Screenshot: BBC

BRITANSKI mediji ovih su dana puni članaka o Anne Naysmith, 77-godišnjakinji koju je na ulicama Chiswicka u zapadnom Londonu udario i usmrtio kamion.

Međutim, mnoge je puno više od same vijesti o nesreći privukla priča žene čija je životna priča kao stvorena za neku holivudsku dramu.

Naime, više od 38 godina, Anne je živjela na ulici, ali u tom periodu nikada nikoga nije tražila milostinju već se sama snalazila kako je god znala.

Seljakala se od uličice iza jednog talijanskog restorana, preko kotlovnice lokalne bolnice, pa sve do malog vrta za koji se sama brinula.

Od pijanistice do beskućnice

Međutim, mnogi su tek nakon smrti doznali da je Anne tijekom šezdesetih bila priznata pijanistica kojoj su predviđali sjajnu budućnost. Upravo je zato priča o beskućnici koja je dugi niz godina živjela u napuštenom Fordu postala pravi hit u britanskim medijima.

"Bila je ponosna. Radila je stvari na svoj način. Bila je vrlo šarmantna i kulturna", rekla je jedna stanovnica Prebden Roada gdje se Anne često kretala: "Uvijek je bila spremna pomoći, čak i kad joj je bilo najteže. Bila je iskrena i nikada nije primala milostinju".

Tijekom godina odbijala je hranu, cipele, odjeću, pokrivače i slično.

Rođena je 1937. u gradu Southend-on-Sea. Otac je joj je bio britanski časnik, a majka Ruskinja koja ju je od malih nogu pripremala za glazbenu karijeru pa je već s 18 primljena u Royal Academy of Music gdje su ubrzo prepoznali njezin talent.

Već u dvadesetima predviđali su joj sjajnu budućnost, a njezin nastupi skupljali su odlične kritike.

No, tijekom sedamdesetih stvari su se naglo promijenile, a Anne je počela živjeti u svom autu. Postoje mnoge teorije oko toga što je pokrenulo lavinu nesretnih događaja koji su doveli do života na ulici.

Nesretna ljubav, depresija, psihički slom

Neki tvrde da je riječ o nesretnoj ljubavi, a drugi da je riječ o depresiji koju je izazvao pad popularnosti.

No, pravu je istinu otkrila njezina susjeda koja je Anne poznavala više od 30 godina. Naime, Sally Mates otkrila je novinarima da su problemi započeli 1976. kada je Anne doživjela psihički slom.

"Nedugo nakon majčine smrti, Anne je doživjela slom, sjela u auto i otputila se u nepoznatom smjeru. Nije je bilo devet mjeseci, a u tom periodu njezina je sestra prodala obiteljsku kuću", govori Sally i nastavlja: "Bila je luta i izgubljena. Vratila se, parkirala pred kuću ispred koje je dugi niz godina i živjela".

Sve se promijenilo 2002. kada su vlasti maknule trošni automobil koji je bio "nesiguran i opasan".

"Nikom nije smetala. Nije nas bilo briga. Auto nije bio nesiguran. Neki su se susjedi požalili i auto je maknut. Bojali su se da će im to spustiti cijenu kuće. Bili su grozni ljudi. Kad je policija odvlačila njezin auto, stajali su s druge strane, gledali i pili šampanjac", govori Sally.

Život ide dalje

2012. doživjela je još jedan veliki udarac nakon što su joj vlasti uništile vrt koji je dugo uzgajala.

U jednom od rijetkih intervjua koje je dala, Anne je rekla: "U životu sam imala puno teških trenutaka i razočarenja. Teško biste me mogli nazvati uspješnom. No, život ide dalje. Radite što možete".

Međutim, iako je život nije mazio, oni koji su je poznavali tvrde da je sama sebi bila najgori neprijatelj jer odbijala je ponude mnogih koji su joj htjeli pomoći, a nitko ne zna koji je pravi razlog.

Drugi pak tvrde da je, unatoč tome što je često pomagala drugima, ponekad znala biti izuzetno agresivna i sklona vrijeđanju.

Ipak, najveći broj ljudi pamti je po plemenitosti i činjenici da je drugima pomagala čak i kad joj je i samoj trebala pomoć.

Pročitajte više