Otkriveno koja namirnica kod žena reducira rizik od depresije

Foto: Shutterstock

NOVO istraživanje pokazalo je kako se sreća nalazi u sendviču s tunom, a ako niste ljubitelji tune sreću možete potražiti i u bakalaru.

Znanstvenici su otkrili žene najmanje dva puta tjedno na jelovniku moraju imati ribu jer tako za 25 posto smanjuju rizik od depresije.

Istraživanje objavljeno u "American Journal of Epidemiology" kaže kako omega-3 masne kiseline u kombinaciji sa ženskim spolnim hormonima estrogenom i progesteronom potiču normalno funkcioniranje mozga. 

U istraživanju je sudjelovalo 1400 muškaraca i žena između 26 i 36 godina. Tim istraživača pratio ih je u periodu od pet godina. Svi ispitanici vodili su dnevnik o svojoj prehrani, a istraživači su bilježili detalje o njihovom mentalnom zdravlju.

Primijećeno je kako konzumiranje ribe kod žena ima povoljan učinak na mentalno zdravlje, dok kod muškaraca konzumiranje ribe nije povezano s rizikom od depresije. Doktor Richard Marsh, izvršni direktor instituta "Food, Brain and Behaviour" kaže kako je dio mozga formiran od omega-3 masnih kiselina koje obično nalazimo u masnoj ribi i podsjeća kako ovo nije prvo istraživanje koje je utvrdilo da te kiseline utječu na raspoloženje.

Znanstvenici preporučuju da su od dvije porcije ribe tjedno u jednoj nađe tuna, skuša, losos ili sardina, a u drugoj porciji možete se počastiti bijelom ribom ili školjkašima.

Poručuju kako ne treba puno truda da bi poboljšali svoju dijetu, a time i svoje zdravlje.
 

Pročitajte više