Politika i Eurosong: Ovisi li sve o tome tko su vam susjedi?

Foto: Hina

"SVE JE TO politika", reći će mnogi pričajući o glasanju na Eurosongu, a neki će ići i toliko daleko i konstatirati da se više ni ne radi o glazbenom natjecanju.

No, zahvaljujući karti koja prikazuje kako su sudionici natjecanja glasali posljednjih 20 godina, možemo i zapravo vidjeti koliko je u svemu istine.

Ako niste upoznati, zemlja sudionice glasaju tako da sastave listu od 10 favorita - prvoj daju 12 bodova, drugoj deset, trećoj osam, četvrtoj sedam, petoj šest i tako dalje.

Uglavnom, britanski Telegraph sastavio je listu kako bi provjerili tko su najveći prijatelji na kontinentu, a već ionako cinični Britanci posebno su osjetljivi na Eurosong za koji su, ovisno o plasmanu, govorili da sve ovisi o tome tko su vam susjedi.

Međutim, u tom stavu nisu usamljeni. Primjerice, društvene mreže u Srbiji bruje o "namještanju" (iako je plasman Bojane Stamenov u najgorem slučaju samo slabiji od očekivanog), a slične su reakcije prethodnih godina zabilježene i u Hrvatskoj iako smo mi skloniji reći da nemamo dobre kandidate.

Ipak, karta pokazuje da se određene zemlje ipak drže zajedno. Bjelorusija je od odcjepljenja 1990., Rusiji dala dvostruko više glasova nego bilo kojoj drugoj zemlji.

Grčka i Cipar također se drže zajedno, a Sir Terry Wogan koji je 2008. odbio biti voditelj natjecanja, kaže da je odnos ovih dviju zemalja posebno smiješan, ali da ih jednostavno nije briga (Cipar je Grčkoj tijekom godina dao tri puta više glasova nego bilo kojoj drugoj zemlji, a isto vrijedi i za Grčku).

To nije jedina podjela, a glasanje na Eurosongu možemo podijeliti na tri velika bloka: Balkan, bivši Sovjetski savez i Skandinavija.

Studija iz 2008. pokazala je da postoji šest zemalja koje nisu uključene u blokovsko glasanje, a one su: Monako, Francuska, Izrael, Švicarska, Portugal i Njemačka.

Unatoč svemu, ne radi se samo o politici. Izvođači koji su već poznati bolje prolaze na natjecanju. Pogotovo ako su poznati u regiji iz koje dolaze. Marija Šerifović, piše Telegraph, nastupila je s petogodišnjim iskustvom na sceni, a znali su je i na prostoru Balkana. Isto vrijedi i za Britance koji su dvije godine zaredom Jedwardu dali maksimalni broj bodova jer su bili upoznati s radom irskog dvojca.

Što se tiče ovogodišnjeg pobjednika, Švedske, ne radi se o velikom iznenađenju jer skandinavske zemlje češće od ostalih završavaju u finalu.

Australija koja se ove godine prvi put pojavila na natjecanju, ne pripada ni jednom bloku, a završili su na 12. mjestu, a to nije niti loš niti posebno dobar plasman. Isto tako, cijela priča o blokovima i prijateljima nije posebno pomogla Hrvatskoj koja jako dugo nije imala značajniji plasman na ovom natjecanju.

Pročitajte više