Tim Cook poručio studentima: Nemojte žrtvovati svoje vrijednosti zbog novca

Screenshot: YouTube

GLAVNI direktor Applea Tim Cook tijekom svog govora prilikom podjele diploma na Sveučilištu George Washington studentima je poslao jasnu poruku: "Nemojte sve žrtvovati za novac".

"Vaše su vrijednosti važne, one su vaša zvijezda vodilja. Posao prima novo i važnije značenje kada osjećate da idete u pravom smjeru. U suprotnom je to samo odrađivanje posla, a život je prekratak za to. Ne morate birati između toga da radite dobre stvari i da dobro odrađujete stvari. To je krivi izbor", poručio je Cook.

On sam tu je lekciju naučio prije 17 godina, kad je upoznao Stevea Jobsa, koji ga je nagovorio da napusti Compaq i dođe u Apple, iako se Cooku činilo da ta kompanija nema kormilo. No Jobs mu je rekao da će njihovi proizvodi promijeniti svijet.

"Mislio sam da je posao samo posao, a da vrijednosti imaju neko svoje mjesto. Mislio sam da ima vremena za mijenjanje svijeta i da bih to trebao raditi u slobodno vrijeme, a ne iz ureda. Steve nije tako mislio, on je bio idealist", dodao je Cook.

Cook je studentima ispričao da je pobijedio na natječaju eseja 1977. godine, a za nagradu je upoznao dva različita velikana, guvernera Alabame Georgea Wallacea koji je podržavao segregaciju bijelaca i crnaca, te predsjednika Jimmyja Cartera, snažnog zagovornika prava jednakosti, piše UpTech.

"Upoznati guvernera meni nije bila čast, a kad sam se rukovao s njim osjećao sam se kao da izdajem svoja uvjerenja. Došao sam licem u lice s dvije osobe koje su imale svoje mjesto u povijesti, a meni je bilo jasno koji je od njih dvojice u pravu", rekao je.

Nakon smrti Stevea Jobsa preuzeo je Apple te počeo sve snažnije zagovarati rješavanje društvenih problema. Apple promovira korištenje obnovljivih izvora energije, a Cook je postao najmoćniji poslovni čovjek koji se javno deklarirao kao homoseksualac.

"Promjenu nabolje donijela je u velikoj mjeri i tehnologija, jer pametni telefoni i tableti mijenjaju svijet. Ljudi danas mogu lako razotkriti nepravdu jer cijelo vrijeme imaju kameru u svom džepu", rekao je Cook i na kraju predavanja iPhoneom fotografirao svoju publiku, studente. 

Pročitajte više