Alfa Romeo postaje Ferrari

IZA imena TZ3 se krije koncept najnovijeg modela Alfa Romeo, koji će iz korijena promijeniti poziciju poznatog talijanskog proizvođača u automobilskom svijetu.

TZ3 je otprije poznat kao "Sportiva Evoluta", a prvi put se trebao pojaviti na prošlogodišnjem salonu u Parizu. Premijera je otkazana u posljednji trenutak i pomaknuta za ovogodišnji Frankfurt Motor Show. Istina, tek u konceptnom obliku, dok ćemo na serijsku izvedbu morati pričekati do listopada 2004. godine.

Da je riječ o ozbiljnom projektu visoko postavljenih ciljeva najbolje govori podatak da dizajn potpisuje Zagato. I ne samo to, dio mehanike preuzet je od Maseratija (mjenjač), dok će potpuno novi motori biti napravljeni u suradnji s GM-om.

Za TZ3 je rezerviran najjači agregat iz serije Electron HFV6. Riječ je o 3.6 V6 Twinturbo JTS Uniair benzinskom agregatu koji, uz pomoć dva Garrett turbo-punjača razvija čak 480 KS maksimalne snage (pri 6.300 o/min) i oko 600 Nm okretnog momenta.

Sasvim dovoljno za probijanje granice od 300 km/h. Nažalost, tek će 1.000 sretnika imati priliku sjesti za upravljač 120.000 eura vrijednog bolida.

Za one kojima ni ovo nije dovoljno u Alfa Romeu spremaju pravu poslasticu. Punim imenom Alfa Romeo TZ3 GTA Scuderia Ferrari je izvedba pokretana motorom poznatim iz po nekima najboljeg automobila na svijetu, Ferrarijevog modela Enzo.

Moćni V12 razvija 630 KS maksimalne snage i 750 Nm okretnog momenta. Riječ je o privremenom rješenju, jer Ferrari već razvija specijalno za Alfa Romeo 5.0 V10 agregat (600 KS, 650 Nm), koji bi kroz koju godinu trebao biti komercijaliziran. 

I to nije sve. Nasljednik Alfe 156, model 150 stiže s novom platformom, koja podržava ugradnju pogona na sve kotače. Uz nove osjetno snažnije motore, Alfa će od Maseratija posuditi 4.2 V8 od 430 KS i instalirati ga u GTA izvedbu. Ljubitelji dizelaša moći će birati između nekoliko modernih motora maksimalne snage do čak 250 KS.

Uz TZ3, najzahtjevniji  će imati na raspolaganju GTA izvedbe novog Spidera, GTV-a i Brere. Ukoliko se ostvari samo polovina najavljenog, Alfa Romeo će zasjati u potpuno novom sjaju, kao proizvođač rasnih sportskih automobila najviše klase.

Pročitajte više